Ország-világ

2007.04.15. 16:19

Tűzoltó készülékeket javítanak Öttömösön

Nyereségesen működik az öttömösi tűzoltókészülék-ellenőrző és -javító cég. A nyereséget a kft. évről évre az üzem korszerűsítésére fordítja. A havi 1000-1200 készüléket ellenőrző vállalkozás a dél-alföldi régió egész területén végez munkát.

Farkas Csaba

Jön a nyár, a szárazság – mind könnyebben keletkezik tűz. A tűzoltó készülékeket tehát karban kell tartani. – Nemcsak emiatt, hanem egyébként is. A régebbi típusúakat félévente, az újabbakat, melyek az uniós csatlakozás óta készülnek, évente ellenőrizniük kell a szakembernek – mondja Makra Illés, a hárommegyés dél-alföldi régióban tűzoltókészülék-javítást végző, jogelődjével együtt számítva huszonöt éves öttömösi cég vezetője. Ötévente nyomáspróbát is kell végezni a készülékkel kapcsolatban. Az oltóanyag ugyanis „kikezdheti" a tartály belső felületét, s csökkentheti nyomásállóságát – márpedig megengedhetetlen, hogy a tartály ne tárolja biztonságosan a benne összesűrített, nagy nyomású oltóanyagot.

Határon túli látogatók

A tűzoltókészülék-ellenőrző, -javító üzem és az itt végzett tevékenység bizonyos tekintetben egyfajta turisztikai látványosság is. Az Öttömös erdélyi és vajdasági testvértelepüléseiről kirándulásra érkező iskoláscsoportok például mindig eljönnek ide és megtekintik az itteni munkát.

Havonta ezer-ezerkétszáz készüléket ellenőriz az öttömösi cég a régióban, ennek mintegy 15 százalékában javítás, illetve nyomáspróba is történik. A cég szakemberei bejelentkeznek a készülék tulajdonosánál, időpontot egyeztetnek, és a helyszínre utaznak. Maga az ellenőrzés a helyszínen zajlik, ha javítani kell a készüléket, illetve az nyomáspróbát igényel, Öttömösre szállítják – s fölújítva, újrafestve, újrahitelesítve hozzák vissza.

Egyébként az időközönkénti ellenőrzésről, illetve a javításról a készülék készenlétben tartójának, azaz a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Előfordul, hogy a készenlétben tartó elfeledkezik a határidőkről – ennek megelőzéséért az öttömösi cég nyilvántartásába vesz minden olyan ügyfelet, akivel egyszer már kapcsolatba került. És a megfelelő időben mindig jelentkezik elvégezni a szolgáltatást.

Mennyi pénzt eredményez a tűzoltókészülék-ellenőrzés, -javítás? A négy dolgozót foglalkoztató, ISO 9001-es minősítésű kft. éves pénzforgalma 25-30 millió forint, s nyereséges is a vállalkozás. – A nyereséget sosem vesszük ki a cégből. Mindig visszaforgatjuk, évről évre elvégezve a fejlesztési munkákat a vállalkozással kapcsolatban – mondja az ügyvezető. Hol a nyílászárókat korszerűsítik, hol az elektromos hálózatot, hol a három megyét folytonosan járó gépkocsikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában