Szeged és környéke

2007.04.17. 16:19

Több tízezer hamis ruhanemű áll a röszkei vámraktárakban

Igazi ruhapiacot találtunk a röszkei vámhivatal raktárépületeiben. A több tízezer, márkásabbnál márkásabbnak tűnő termék azonban nem kerülhet a boltok polcaira. Mind hamis.

Kiss Gábor Gergely

Több tízezer, különböző világhírű márkával jelzett hamis ruhanemű áll bálákban a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának (VPDARP) röszkei vámraktáraiban. A hamis pólók, pulóverek, farmerek szinte kizárólag Törökországból érkeztek a határra: úti céljuk főként Németország volt.

Az avatatlan szemnek – ha a termékeket például egy belvárosi üzlet polcain mustrálná az ember – valószínűleg fel sem tűnne, hogy hamis darabokról van szó. Az ingek többségén euróban feltüntetett fogyasztói árat, több pulóveren hologramot fedeztünk fel. A vámosok mégis azt mondják, hogy a lefoglalt áruk többsége silány hamisítvány. Megtudtuk például, hogy a Puma cégnél szigorú előírás van arra, hogy az ugró ragadozó képét hány milliméterrel varrják a felirat fölé. Persze ha ilyen márkájú ruhaneműt találnak a vámosok egy-egy kamionban, nem esnek neki azonnal vonalzóval: a tapasztalt szemnek elegendő a csomagolásra vetni egy pillantást.

A legutóbbi fogás

Röszkénél jelentkezett belépésre múlt pénteken tehergépkocsijával egy török állampolgár, aki a bemutatott okmányok alapján különböző ruházati termékeket szállított Törökországból Szlovákiába. A pénzügyőrök a tételes vizsgálat során a kocsiban összesen 2350 darab Enzo és Fundango márkajelzéssel ellátott pólót találtak. A sofőr a védjegyjogosultságról szóló igazolást nem tudta felmutatni. A vámhivatal a közel ötmillió forint értékű szállítmányt lefoglalta. Röszkén az idén eddig 22 ezer 613 darab különböző ruházati terméket koboztak el 95 millió forint értékben. A szegedi fővámhivatal mobil ellenőrző csoportja pedig – szintén 2007-ben – 53 ezer hamis ruházati terméket foglalt le. Utóbbiak értéke meghaladta a 100 millió forintot.

Ha a termékeken egyébként nem lenne levédett márkajelzés, az ezeket szállító kamionok nyugodtan folytathatnák útjukat végcéljuk felé. A látottak azonban azt bizonyítják, a küldemények feladói vagy címzettjei mégis vállalják a kockázatot és a lebukás veszélyét. – A legtöbben csak egyszerű ruházati terméket tüntetnek fel okmányaikban. Volt rá példa, hogy egy kamion belsejében az első sorokban valóban védjegy nélküli ruhaneműket találtunk. Mögöttük azonban ott bújtak meg a különböző védett márkajelzésekkel ellátott hamis darabok is. Ezek lefoglalása és a sofőr kihallgatása után – aki jellemzően soha nem tud semmit arról, hogy is került a hamis áru a raktérbe – a járművek vezetői a legtöbb esetben folytathatják az útjukat – mondta a röszkei vámhivatal egyik bűnjelkezelője.

A nyolc röszkei vámraktár közül az egyiket egyetlen akció gyümölcsei, illetve ruhaneműi töltik meg. A több mint 16 ezer hamis védjegyű termékkel érkező bolgár kamionos még 2005 decemberében akadt fent a határon. A félmilliárd forintot meghaladó értékű ruhaneműt két napon keresztül pakolták ki a vámosok a kamionból. – A lefoglalt ruhaneműt a vámhivatal minden esetben a területileg illetékes regionális nyomozóhivatalnak adja át. Azokat a termékeket, amelyek arra alkalmasak – a védjegyre irányuló jelzéseket a termék roncsolása nélkül el lehet távolítani – a VPOP vezetése a karácsonyi ünnepek alkalmával a Karitatív Tanács közreműködésével rászorultaknak ajánlja fel. A többit megsemmisítik – tájékoztatta lapunkat Némedi Varga Éva, a VPDARP szóvivője.


A büntetés mértéke

Aki árut – a versenytárs hozzájárulása nélkül – olyan jellegzetes külsővel, csomagolással, megjelöléssel vagy elnevezéssel állít elő, amelyről a versenytárs, illetőleg annak jellegzetes tulajdonsággal rendelkező áruja ismerhető fel, vagy ilyen árut forgalomba hozatal céljából megszerez, tart, illetőleg forgalomba hoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!