Szeged és környéke

2007.05.03. 16:19

A minisztérium feljelenti a megyét

A közigazgatási hivatalnál tesz bejelentést a Csongrád megyei önkormányzat ellen az Oktatási és Művelődési Minisztérium. A tárca azt kifogásolja, hogy a megyegyűlés megszüntette a közművelődési tanácsadó központot, és új intézményt hozott létre – anélkül, hogy megvárta volna a minisztérium véleményét.

Bakos András

A közigazgatási hivatalnál tesz bejelentést a Csongrád megyei önkormányzat ellen az Oktatási és Művelődési Minisztérium. A tárca azt kifogásolja, hogy a megyegyűlés megszüntette a közművelődési tanácsadó központot, és új intézményt hozott létre – anélkül, hogy megvárta volna a minisztérium véleményét. A tárca valószínűleg nem ellenezte volna a lépést.

A kifogásolt döntés az április 26-i ülésen született meg. A közgyűlés Csongrád Megyei Általános Művelődési Központ néven új intézményt alapított. Ez az új szervezet látja el július elsejétől a megszűnő megyei sporthivatal, valamint a szintén fölszámolt Csongrád Megyei Közművelődési Tanácsadó Központ feladatait, és átveszi a pedagógiai szak- és szakmai szolgáltatás témakörét is a Rendezvényház Kht.-tól. Az összevonás célja a pénz hatékonyabb fölhasználása: a tavalyi évhez képest egymilliárd forinttal kap kevesebbet a működésre idén a megyei önkormányzat.

Nyolc évig működött

A Csongrád Megyei Közművelődési Tanácsadó Központot – a '62-ben létrehozott Népművelési Tanácsadó 1992-es drasztikus leépítését követő évek után – 1999. május elsején alapították, három fővel, a létszám azóta ötre nőtt. Az intézmény feladata – a neten található honlap tanúsága szerint – „adatbázisok összeállítása és működtetése, megyei közművelődési statisztika gyűjtése, feldolgozása, önkormányzatok, intézmények és szakemberek informálása, tanácsadása, továbbképzése, az egyéni és csoportos amatőr előadó-művészek segítése, fesztiválok, minősítő versenyek rendezése, képzések szervezése, az egyéni és csoportos amatőr tárgyalkotók segítése, zsűrizések, megyei kiállítások, felkészítő szakmai napok szervezése". Egyik fő rendezvénye a Közművelődési Nyári Egyetem, amelyről évenként kötet jelenik meg, és ez tananyag. Idén július 2-ától 6-áig rendezik meg, és a hagyomány lesz a témája.

Az összevonás ellen fölemelte a szavát az MSZP–SZDSZ-frakció: [namelink name="Szűcs Lajos"] kérte, vegyék le napirendről az előterjesztést, ne sértsen már törvényt a közgyűlés. A jogszabály szerint ugyanis ki kell kérni a minisztérium álláspontját. A megye ugyan elküldte a levelet az OKM-nek, de a harmincnapos határidő még nem járt le, és válasz sem jött. A művelődési és határon túli magyarok bizottságának elnöke, [namelink name="Csányi László"] viszont úgy érvelt, hogy a minisztérium véleménye ugyan fontos, de a döntés joga a megyei közgyűlésé. Úgy vélte, hogy lehet dönteni, nem kell várni. Nemtetszését fejezte ki az ülésen Kiss Ernő, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének megyei ügyvivője is, szóvá tette: egy nappal azelőtt tudta meg, mire készül a megyei önkormányzat.

Csütörtökön azért hívtuk fel a minisztériumot, hogy megkérdezzük: egyébként mi lett volna a véleményük. Szabó Irma, a közművelődési főosztály munkatársa azt mondta, a történtek miatt a minisztériumnak a
regionális közigazgatási hivatalhoz kell fordulnia.

Amikor a döntés megszületett, még a megye főjegyzője volt Siket Judit: azon az ülésen hoztak határozatot a képviselők az áthelyezéséről. Ő lett ugyanis a regionális közigazgatási hivatal új vezetője. Az ülésen az ellenzékiek azt mondták, nem irigylik a főjegyző asszonyt, akinek új hivatalában rögtön olyan határozatot kell megvizsgálnia, amelynek megszületésében része volt.

– Nem fogok ellentmondásba keveredni önmagammal: azt az ülésen is elmondtam, hogy nem sikerült betartanunk azt a törvényt, amely előírja, hogy a döntés előtt ismertetni kell a minisztérium álláspontját – felelte kérdésünkre Siket Judit.

Mint megtudtuk, a tárca valószínűleg nem ellenezte volna a döntést. Más megyékben is átszervezik a közművelődési tanácsadó központok munkáját, másutt is kevés a pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!