Ország-világ

2007.05.24. 16:19

Jobb az alvás a partnerünk nélkül

A nők általában jobban alszanak partnerük nélkül, míg a férfiaknál ez éppen fordítva van: az ő álmuk sokkal nyugodtabb és pihentetőbb, ha partnernőjük mellett töltik az éjszakát.

A nők és a férfiak belső órája másként ketyeg, a nők érzékenyebben reagálnak a határidőkre és a munkaidőre, mint a férfiak. Az alvásvizsgálatban részt vevő fiatal, gyermektelen, még nem házas párok 123 éjszakán külön aludtak, 126-on pedig együtt. 67 alkalommal volt szexuális kapcsolat közöttük, ami igen pozitívan hatott az alvásra. Egy csuklóra szerelt készülék pontos adatokat szolgáltatott a kísérleti alanyok alvásáról, illetve ébrenlétéről.

A készülék mérései és a szubjektív megállapítások is azt mutatták, hogy a nők sokkal érzékenyebben reagálnak az alvás során partnerük jelenlétére. A férfiak ugyanakkor sokkal rosszabbul alszanak partnernőjük nélkül.

Ha együtt aludtak, akkor a férfiak általában igen vidáman ébredtek. Az alvás az őskortól fogva egészen a modern korig csoportokban zajlott, csak a modern kor hozta létre a dupla ágyat és alakította ki a magánszféra és az intimitás magatartásszabályait. A nagy kivételt a mai napig az anya-gyerek kapcsolat jelenti. A férfiban nem alakult ki ez az érzékenység, ő továbbra is úgy reagál a páros alvásra, mint a csoportos alvásra, amelynek során teljes biztonságban érzi magát.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában