Szeged és környéke

2007.06.21. 16:19

A Messzerepülővel jön Újszegedre a Ghymes

Sokak kedvenc zenekara, a szlovákiai Ghymes együttes ad lemezbemutató koncertet július 21-én az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Messzerepülő című albumuk tavaly ősszel jelent meg, és alig néhány hónap alatt platinalemez lett.

Hollósi Zsolt

Sokak kedvenc zenekara, a szlovákiai Ghymes együttes ad lemezbemutató koncertet július 21-én az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Messzerepülő című albumuk tavaly ősszel jelent meg, és alig néhány hónap alatt platinalemez lett. Szarka Tamás, az együttes szövegíró-frontembere ajánlja a koncertet, amelyre már megkezdték a belépők árusítását a szabadtéri jegyirodájában.

– Szegeden többször felléptünk már, a Dóm téren is játszottunk néhány éve. Július 21-i újszegedi koncertünkre tavaly szeptemberben megjelent új lemezünk, a Messzerepülő keresztmetszetét szeretnénk hozni. A friss zenei anyag mellett természetesen mindig játsszuk a régi sikereinket is, hiszen ezeket is várja a közönség – mondja Szarka Tamás, a Ghymes együttes szövegírója és énekese, aki büszkén adta hírül: alig néhány hónap alatt platinalemez lett a Messzerepülő.

Ausztrália és Afrika kivételével az összes kontinenst bejárta már az 1984-ben Szlovákiában alapított zenekar az elmúlt két évtizedben. Ma is folyamatosan vannak külföldi meghívásaik, de legjobban Magyarországon szeretnek koncertezni. – Hazataláltunk abba az országba, ahol hivatalosan nem vagyunk otthon, hiszen ilyenkor „külföldre" jövünk Szlovákiából. Persze ez csak papíron van így. A gyökereink a Felvidéken vannak, az ottani falvak és a városok a mi szűkebb hazánk. De bajban lennénk, ha egyetlen államot kellene megneveztünk hazánkként.

Az együttes díjai

Nyitott Európáért-díj (1999)
Magyar Művészetért (2001)
Don Quijote-díj (2001)
Arany Zsiráf (2002, 2003)
eMeRTon-díj (2002)
Artisjus-díj (2005)
Fonogram-díj (2005)
Bartók Béla-emlékdíj (2006)

Szlovákiában sokakat irritál a magyar nyelv, holott mi megközelítően ötszázezren nem oda költöztünk, hanem ott születtünk, ahogyan az őseink is. Ez fáj nekünk, de nem napi politikával szeretnénk foglalkozni, hanem muzsikálunk. Húsz évvel ezelőtt, amikor először koncerteztünk Magyarországon, a szervező megkérdezte, honnan jöttünk. Amikor azt válaszoltuk, Galántáról, Felvidékről, csak annyit mondott: szegények. Akkor is kikértük magunknak, hogy sajnálatból hívjon valaki bennünket.

Elhatároztuk, hogy a muzsika segítségével szeretnénk eljutni Magyarországra, és a zenénk miatt tapsoljon nekünk a magyar közönség, ne azért, hogy szlovákiai magyarok vagyunk. Ezt sikerült elérnünk, négy platina- és három aranylemezt csináltunk, számos zenei díjat kaptunk Magyarországon. Ezt a zenénknek, a verseinknek, az előadási módunknak köszönhetjük – hangsúlyozza Szarka Tamás, aki szerint a Messzerepülő című albumuk kicsit más, mint a korábbiak. – Ha eszébe jut a zeneszerzőnek vagy a szövegírónak egy szép hangulat, akkor zenébe vagy versbe önti. Sohasem akartunk görcsösen újat mondani, de állítólag mégis sikerült. A fő célunk: szeressenek azért, amit csinálunk. Ez a maximum, amit elérhet egy zenész. Ezt évek óta megkapjuk, így panaszra nincs okunk.

A Ghymesre külföldön azt mondják: világzenét játszik. Ezzel az együttes tagjai nem értenek egyet, de úgy vélik, kell egy skatulya, amibe őket is bele lehet tenni. A világzene alapvetően népzene vagy feldolgozott népzene, a Szarka testvérek viszont hosszú éve maguk írják a számaikat. – Természetesen a Ghymes-dalok hangzása legtöbbször népzenei, ami azért van, mert a népzenéből jöttünk, tíz évig néptánczenekar voltunk, Nyitrán, Pozsonyban játszottunk. Anyanyelvi szinten elsajátítottuk ezt a zenei nyelvet, hiszen beleszülettünk, a vérünkben van. A nagyapám hegedűs volt, egész életében ezt a zenét játszotta. Büszke vagyok arra, ha összehoznak népzenei hangulatokkal, de mindig hangsúlyozom, hogy a szövegek és a zenék is mind saját szerzemények. Az is előfordul persze, ha megtetszik egy dallam, akkor feldolgozzuk, felhasználjuk. A világzenében minden felhígul, és minden keveredik egymással, négy-öt stílust is fel lehet ismerni egy-egy zenekar anyagán – véli Szarka Tamás. Szerinte a ma születő zenék nagy része szemét, majd csak az idő dönti el, mi a maradandó érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!