Makó és környéke

2007.08.02. 16:19

Vádat emeltek a makói exhentes ellen

Vádat emelt az ügyészség a makói exhentes ásotthalmi feketevágóhídja miatt. A nehezen helyreállítható környezetkárosításért akár öt év szabadságvesztést is kaphat.

Környezetkárosítás bűntette miatt vádat emelt a Szegedi Városi Ügyészség a makói Karai János ellen, aki – mint megírtuk – illegális húsfeldolgozó üzemet működtetett ásotthalmi tanyáján. Bariné [namelink name="Tóth Éva"] a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte, csak költséges beavatkozással állítható helyre a környezet, amelyet az állatvágások során keletkezett hulladékokkal szennyeztek.

A vádirat szerint az állati testrészekkel – sertésfejek, égett állati csontok, sertésbőrök és belsőségek –, a száz-százhúsz liternyi zsíros abálólével, a véres folyadékkal, valamint az ellenőrizetlen, sötéten fénylő és büdös vizű ásott kút használatával a férfi jelentős mértékben veszélyeztette a talajt, a talajvizet, a levegőt, az élővilágot és különösen az állatvágásban közreműködő emberek egészségét. A cselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Karai János, aki egykor hentesként dolgozott, lapunknak korábban minden vádat cáfolt. Arra hivatkozott, hogy a családjának készült a disznótoros, a két nagy testű kutyának a csirke. Az állat-egészségügyi hatóság májusban illegális élelmiszer-gyártásért háromszázezerre megbírságolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!