Ország-világ

2007.09.18. 16:19

Nagy siker lehet Európában a magyar művér

Bizakodásra adnak okot azok az állatkísérletek, amelyekkel a magyar kutatók azt vizsgálták, hogy kiürül-e a szervezetből a vér kiváltására szolgáló készítmény. Franciaországból 300 millió dollárt ajánlottak a licencért, de mégis itthon maradt a kutatás.

Horváth István, a kutatást vezető biológus a elmondta, hogy elkezdődtek azok a kísérletek, amelyek során megállapítják: mennyi ideig kering a szervezetben a művér, illetve a lépben, a szervezet által raktározott vérben mennyi művér található. Az eddigi állatkísérletek biztatóak: hetek után sem látni annak jelét, hogy kiürülne a szervezetből a művér. Ez hatalmas eredmény: a más eljárással készülő, ugyancsak magas oxigénmegkötésre képes művérkészítmények ugyanis rendszerint nagyon hamar távoztak a szervezetből.

Nagyjából egy évvel ezelőtt megkereste a kutatókat egy francia multinacionális gyógyszergyártó vállalat, amely a kért találmányi jogdíjak kifizetése mellett a teljes további kutatást Franciaországba telepítette volna. Mindennek fejében 300 millió dollárt (55 milliárd forintot) ígértek a kutatások folytatásához. Horváth István szerint azonban olyan feltételeket szabtak, amelyekbe a hazai kutatócsoport nem mehetett bele, így az egyeztetések megszakadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában