Szeged és környéke

2007.11.08. 22:29

Nagy Testvér a bizottságban

Szeged - Lapunk információi szerint több szegedi szülő az adatvédelmi és az oktatási ombudsmanhoz fordul a Deák utcai óvoda bezárásának ügyében. Többen ugyanis sérelmezik, hogy szerdán a szegedi közgyűlés oktatási bizottságának ülésén a szocialista Szondi Ildikó filmfelvételt készített az óvodáért aggódó szülőkről.

Kunstár Csaba

Az ÁNTSZ még szeptemberben hatósági ellenőrzést végzett a Deák utcai óvodában. Lapunkban korábban megírtuk: megállapították, hogy az intézmény nem felel meg több egészségügyi követelménynek sem. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai szerint problémás, hogy a csaknem öt évtizede működő gyermekintézménynek nincs önálló szociális blokkja, konyhája, orvosi szobája, valamint a városban egyedül ennek az óvodának nincs játszóudvara. Ezért az önkormányzat – egyik napról a másikra – úgy döntött: lakatot tesz az intézmény ajtajára, ahová Down-kóros, autista és egészséges gyerekek egyaránt járnak.

Törvénysértő

A Deák Ferenc utcai óvoda bezárása több ponton sérti a gyermekvédelmi törvényt – jelentette ki a Fidesz-frakció tegnapi sajtótájékoztatóján [namelink name="Farkasné Pocsai Blanka"]. A frakció vezetőhelyettese szerint a város nem vette figyelembe, hogy a törvény külön jogokat biztosít a sérült gyerekeknek. Ráadásul az intézmény bezárásának módszere is törvénysértő – közölte a politikus, aki hozzátette: a szülők a Közigazgatási Hivatalhoz fordultak.

A Deák utcai óvoda bezárásában érintett szülők többsége zokon vette a város döntését. Ráadásul a szerdai Oktatási Bizottság nyílt ülésén részt vevő szülőkről videofelvételt készített a szocialista [namelink name="Szondi Ildikó"], aki a körzet önkormányzati képviselője.

– A képviselőasszony az ülésen előbb alaposan végigkamerázta a szülőket, majd kijelentette: értsük meg, halálra van ítélve az óvoda! – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Szabó László"] önkormányzati képviselő, aki szülőként is érintett az intézmény bezárásában. A Szögedi Védegylet elnöke reméli, [namelink name="Szondi Ildikó"] nem azért kamerázott, hogy a szülőket megfélemlítsék vagy munkahelyükről eltávolítsák.

F. Tünde, az egyik óvodás édesanyja lapunknak elmondta: kisfia jövőre lesz 6 éves és szeretné, ha még másfél évig ehhez a közösséghez tartozna. Arról pedig hallani sem akar, hogy bárki az ő szemére vesse, amiért részt vett a bizottság ülésén, hiszen számára ez fontos ügy.

Több, neve elhallgatását kérő szülő közölte: a Deák utcai óvoda miatt panasszal fordulnak az oktatási ombudsmanhoz, a kamerázó képviselőasszony ügyében pedig Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmant keresik meg.

[namelink name="Szondi Ildikó"]: Csak dokumentálom az életemet. Fotó: Schmidt Andrea
– Semmiféle rossz szándék nem vezérelt, amikor felvételeket készítettem a bizottsági ülésen – nyilatkozta [namelink name="Szondi Ildikó"], az oktatási bizottság szocialista tagja. Csupán arról van szó, hogy néhány héttel ezelőtt egy digitális fényképezőgépet kapott, amellyel megörökíti mindennapjait. – Dokumentálom életemnek ezt az érdekes szakaszát – mondta a képviselőasszony, aki hozzáfűzte, ha ez valakit zavar, kész megsemmisíteni a felvételeket.

– A kamerázó képviselő adatkezelőnek minősül, ezért el kell tudnia számolni azzal, hogy mihez kezd a felvételekkel, illetve milyen célból készítette azokat – közölte lapunknak Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi ombudsman hozzátette: problémás lenne, ha a felvételek alapján bármiféle listát készítenének a szülőkről. Nem beszélve arról, ha a lista tartalmazná a gyerekek egészségügyi problémáit is – monda a biztos, aki szerint ebben az esetben a képviselőktől a személyiségi jogok fokozott tiszteletben tartása várható el.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!