Ország-világ

2007.12.18. 11:05

Sólyom: beszélni kell a cigányság súlyos problémáiról

A köztársasági elnök szerint pozitív lépések történtek a Magyar Gárda tatárszentgyörgyi rendezvénye óta.

Ő is nyilatkozott az ügyben, és minden politikai erő elítélte a Magyar Gárda eszméit és a magatartását - mondta Sólyom László kedden a Sándor-palotában, mielőtt megbeszélést folytatott az Országos Cigány Önkormányzat néhány tagjával. Az államfő szertint a közvetlen veszély elmúlt, de a konkrét problémán túl is van miről beszélni. Tágabb összefüggésekben a cigány társadalom súlyos problémáiról, amelyekről mindenki tud, de keveset beszélnek róla - közölte Sólyom László.

A cigány társadalom szegénységben és hátrányos helyzetben él, az ügyben megtett erőfeszítések nem elegendőek - vélte az államfő. Sólyom László szerint a rászorultság elvű szegénységpolitika, a segélyezés eltünteti a problémákat a társadalom szeme elől, és inkább a szegregációhoz járul hozzá, ezért átalakításra szorul.

A kiút csakis a kisebbség integrációja lehet, ez azonban nem jelenti a cigány identitás feladását, hanem beilleszkedés a többségi társadalomba, ami kölcsönös jó szándékot és kötelességet feltételez - mondta a köztársasági elnök.

Nem lehet állandóan csak sérelmi politikát folytatni, közösen kell azokat a magatartási modelleket megkeresni, amelyek mind a két fél számára könnyűvé és gyümölcsözővé teszi az együttélést - fogalmazott Sólyom László az Országos Cigány Önkormányzat képviselőivel folytatott megbeszélése előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában