Szeged és környéke

2014.01.10. 21:16

Országosan is kimagaslóan teljesített a Gábor Dénes középiskola

Szeged - Visszaszorítjuk a mai környezetszennyezést, az emberiség egy nagy politikai közösséget fog alkotni, megszűnnek a fosszilis erőforrások – jósolják a szegedi Gábor Dénes középiskola friss ösztöndíjasai, Ocskó Márk, Tóth Szabolcs és Tóth Márkó. <br>

Vida-Szűcs Imre

A magyarországi középiskolák között egyedülálló módon három diák is elnyerte a NOVOFER Alapítvány ösztöndíját a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola. A 12. e osztályból [namelink name="Ocskó Márk"], a 12. n osztályból [namelink name="Tóth Szabolcs"] és [namelink name="Tóth Márkó"] vehette át az oklevelét a parlamentben december 19-én. A Találjuk fel a jövőt! elnevezésű középiskolai ösztöndíj fejenként 50-50 ezer forint pénzjutalommal is járt a sikeres diákoknak. Mentoruk, [namelink name="Czapár Péter"] elmondta: Ocskó Márk már harmadszor nyert, társai másodszor értek el kimagasló eredményt. Mindnyájan informatika szakon tanulnak, és programozóként képzelik el a jövőjüket. Osztályfőnökük, [namelink name="Szántóné Benkő Judit"] és Majoros Júlia kiemelte, az alapvetően reál beállítottságú fiatalembereknek nem volt könnyű dolguk, hiszen esszét kellett írniuk.

Ocskó Márk, Tóth Márkó és Tóth Szabolcs bár programozónak készül, esszéjükkel nyertek. Fotó: Karnok Csaba

Ocskó Márk, Tóth Márkó és Tóth Szabolcs bár programozónak készül, esszéjükkel nyertek. Fotó: Karnok Csaba

Gábor Dénes szellemében

Gábor Dénes Nobel-díjas mérnök, fizikus Találjuk fel a jövőt! című, 1963-ban megjelent művében az emberi társadalom fejlődésének lehetséges útjait fürkészi. A pályázat célja a reál és humán tárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése volt, valamint Gábor Dénes életművének, műszaki és társadalomtudományi szemléletének megismertetése. Arra kérték a középiskolásokat, hogy dolgozatukban érdeklődési körüknek megfelelően fejtsék ki gondolataikat a technika, a társadalom, a család, a szabadidő, a környezet, a közlekedés, az energetika vagy az informatika témakörében.

– Egy maximum 10 oldalas dolgozat megírása volt a feladat, amely tartalmazza a saját véleményünket arról, hogy 15, 30, illetve 50 év múlva hogy fog alakulni az emberiség jövője. Leírtam, hogy 15 év múlva szerintem vissza fogjuk szorítani a környezetszennyezést, mert hosszú távon a jelenlegi állapot nem tartható fenn. Úgy gondolom, a mostani államok megszűnnek majd, és az emberiség egy nagy politikai közösséget fog alkotni – beszélt a munkájáról Ocskó Márk.

– A pályázatom arról szólt, hogy a technológia hogyan fogja befolyásolni az élet különböző aspektusait, milyen lesz a közösségi élet. A környezetszennyezés problémáját és a veszélyeztetett fajok védelmét is érintettem – vette át a szót Tóth Márkó. Osztálytársa, Tóth Szabolcs a környezetszennyezést többféle irányból közelítette meg. A jövőbe tekintve arra gondol, hogy megszűnnek a fosszilis erőforrások, mert szuperlézer megalkotásán dolgoznak a szakemberek. Márkóra duplán rámosolygott a szerencse: [namelink name="Gyimóthy Tibor"] tanszékvezető egyetemi tanár felajánlott neki egy lehetőséget. Három egyetemistával dolgozhat a Kódmetropolisz nevű program kialakításán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!