Szeged és környéke

2014.12.30. 17:01

Nyuszi ül – a szövetkezetben: Ásotthalom is nyitna keletre

Ásotthalom - Tisztességes munkáért tisztességes keresetet ígér az a nyírségi szociális szövetkezet, amely Ásotthalmon indítaná be nyúltenyésztő központját. Az önkormányzat kivár, hogy működik-e.

Dombai Tünde

– Közös pénzszerzési lehetőség a szociális szövetkezet, azért jó, mert a kormányzat kiemelten támogatja, és lehet ötvözni a közmunkával – mondta az új kezdeményezés lényegéről [namelink name="Toroczkai László"] polgármester a lakossági fórumon. – Közös lónak azonban túros a háta, éppen ezért, ha az önkormányzatnak csak egy szavazata lehet az ilyen társulásban, nagyon meg kell gondolni, részt vesz-e, hátha összeveszünk, amikor a pénzt kell elosztani. Ezért hasznosabbnak tartom egy már működő szövetkezethez csatlakozni, amelynek van önkormányzati tagja, és nálunk kezdené el a nyúltenyésztést. A volt állatfelvásárló telep és a körülötte lévő 20 ezer négyzetméternyi terület lehet a tevékenység központja. Ha a szociális szövetkezet működik, és piaca lesz, akkor látom értelmét az önkormányzat belépésének.

A telepet uniós forrásból korszerűsíteni és bővíteni lehetne akár feldolgozóüzemmel, csarnokkal, raktárral. A képzés alatt az eszközöket – ketreceket – elkészítik a résztvevők és hazavihetik. Az önkormányzat ingyenesen biztosítja a képzések és a gyakorlat helyszínét.

Toroczkai László polgármester és Máhr Zsuzsa szövetkezeti elnök a lakossági fórumon. Fotó: Kuklis István

Toroczkai László polgármester és Máhr Zsuzsa szövetkezeti elnök a lakossági fórumon.
Fotó: Kuklis István

30-an jelentkeztek

„Ha ez igaz, akkor érdekesen hangzik" – hallottuk a közönség soraiban ülő munkanélküliektől. Egy őstermelő hitetlenkedett, hogy nyúltenyésztés mellett nyaralni maradna idő. Az elnöknő hangsúlyozta, az állatokat addig a közösség más tagjaira kell bízni. A gazdálkodó elgondolkodott: „Mindig akkor van baj, ha más vigyáz a jószágra". A gyűlés után – az önkormányzat összesítése szerint – 15 munkanélküli és 15 aktív dolgozó jelentkezett a programra. Jelenleg az egyeztetések zajlanak.

A polgármester utalt rá, hogy a jobbikos politikai család, amelyhez tartozik, azt várja, hogy javaslatokat tegyen, mit akarnak eladni a keleti piacokon, így Törökországban, az arab államokban és másutt.

A fórumon felszólalt a Bizalom Köre Szociális Szövetkezet elnöke, a Budapesten élő Máhr Zsuzsa, aki névjegye szerint túlélési tanácsadó. (Húsz éve adósságkezeléssel foglalkozik, neve az RTL2 Gazdálkodj okosan! című műsorából lehet ismerős.) Kérdésünkre elmondta, neki vagy a szövetkezet más tagjainak nincs közük a Jobbikhoz. A nyírbátori székhelyű szövetkezetük tavaly alakult meg, tagjai között vannak mérnökök, közgazdászok, nyugdíjas bankszakember, számítástechnikus. Idén két helyen 5 gyógynövénytermesztő képzést indítottak, és már palántákat nevelnek tavaszra. Telephelyeik bővítésén dolgoznak, nyúlban és gyógynövényben gondolkodnak, mert erre van piacuk. Olyan embereket vonhatnak be a képzésbe a mostani szabályozás alapján, akik munkanélküliek, és legalább 6 hónapja nem voltak közmunkán vagy uniós képzésben. A 4 és fél-5 hónapos képzés idejére megélhetési támogatást fizetnek, havi bruttó 77 ezer 500 forintot, ami nettó 50-52 ezer. Vizsga után szétosztják az addig nevelt szaporulatot, és mindenki önállóan folytathatja. Biztosítják a tápot és a takarmányt is beszerzési áron. A szövetkezetnek a nyulak eladási árából lesz haszna.

Ásotthalmon fogna nyúltenyésztésbe egy szociális szövetkezet munkanélküliek bevonásával. Illusztráció: Frank Yvette

Ásotthalmon fogna nyúltenyésztésbe egy szociális szövetkezet munkanélküliek bevonásával. Illusztráció: Frank Yvette
Aki kereső tevékenység mellett nevelne nyulat, annak fizetnie kell. A nagyjából három hónapos képzés összesen 100 ezer forintba kerül, a tanfolyam díja annyifelé osztódik, ahányan jelentkeznek. A szövetkezet lényege, hogy a szövetkezetbe kell belépni egy 3000 forintos részjegy megvásárlásával, ezáltal az adózás is egyszerűbb, a tagoknak több pénz marad a zsebükben. Mivel egy önkormányzat is tag, nincs osztalék, a megmaradt pénzről a tagok döntik el, hogy iskoláztatási segélyre vagy nyaraltatásra költik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!