Makó és környéke

2014.01.27. 22:35

Százhúszan a VargaBalett Táncműhelyben

Még fél éve sincs, hogy megalakult Makón a VargaBalett Táncműhely, de máris nagy népszerűségnek örvend. Százhúszan tanulják a balett művészetét Varga József és Baán Bettina, táncművészek oktatásában. <br> <br>

Németh Marietta

Két oktató, kilenc csoport, százhúsz lelkes diák – nagyjából így lehetne összefoglalni a VargaBalett Táncműhely rövid, ám annál tartalmasabb eddigi életét. Tavaly szeptember elsején alakult Makó egyetlen balettal foglalkozó művészeti egyesülete.

Habár hivatalosan ősszel nyitotta meg kapuit a táncműhely, mégsem most kezdődött meg a balett oktatás Makón. Városunkban régi hagyományai vannak ennek a táncműfajnak. A VargaBalett alapítója, Varga József 15 éven át tanította a gyerekeket balettozni Makó egyik művészeti iskolájában, ám ősszel átszerveződve folytatta a munkát.

Varga József és növendékei. A szerző fotói

Varga József és növendékei.
A szerző fotói

– Célom az volt, hogy egy új közegben szerettessem meg a diákokkal a balett művészetét, a zenét, a kultúrát – meséli a lelkes oktató. – Meghívtam egyik kiváló kollégámat, Baán Bettinát, aki a Szegedi Nemzeti Színház táncosa is egyben, hogy segítse munkámat. Betti szeretteti meg a balett alapjait az ovisokkal és kisiskolásokkal, és táncelőkészítő gimnasztikával alapozza meg testüket a későbbi tudatos izommunkára – teszi hozzá.

Alapozás

Hogy milyen nagy jövő áll a VargaBalett Táncműhely előtt, azt a művészek korábbi sikerei biztosítják. Varga József kezei közül több makói tehetség került már ki: néhányan felvételt nyertek a Magyar Táncművészeti Főiskola balett szakára, de sokan vannak, akik a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában folytatták a Makón megkezdett tanulmányaikat.

Az sem utolsó szempont, hogy a gyerekek jó társaságban, kellemes hangulatban töltsék szabadidejüket, miközben mozgáskultúrájukat, mozgásműveltségüket gazdagítják. A balett nemcsak a fizikai állóképességet, ügyességüket és a ritmusérzéket fejleszti, hanem hozzájárul a személyiség nyitottabbá válásához, a magabiztosságához és a közösségi alkotótevékenységéhez is.

Több korosztályban vannak itt a balett iránt érdeklődő gyerekek: az egészen pici három évesektől a serdülő 14 évesekig. Az oktatók fontosnak tartják a korosztály szerinti csoportosítást, így az ovisok három, míg az iskolások hat csoportra vannak szétosztva. Utóbbiak neveit francia balettmozdulatok nevei alapján adták, így vannak Petit, Demi, Pirouette, Developpé, Allongé és Arabesque csoportok.

Érdekes, de nemcsak a kislányok álmodoznak balettművészi pályáról, néhány fiú is akad a társaságban. Az órák alatt kemény munka folyik a Kálvin Téri Református Általános Iskola balett termében. Míg az ovibalettben a picik játékos formában ismerkednek a balett alapjaival, addig az iskolás csoportok rúdgyakorlatokat, nyújtásokat és ugrásokat gyakorolnak. Kell is a sok munka, hisz mostanában országos versenyekre zajlik a felkészülés, de tervben van egy évzáró produkció is.

Minden apró mozdulat számít

Minden apró mozdulat számít
Még csak alig telt el pár hónap az alakulás óta, máris komoly sikereket tud felmutatni a VargaBalett. Karácsonykor a népszerű Diótörőt mutatták be, amely igazán elnyerte a közönség tetszését – Utólag visszagondolva nagy fába vágtuk fejszénket, hiszen a picikkel alig pár hónapos tudással álltunk a színpadra, de megérte, mert az elismerés a miénk volt – mondja József.

Az előadást a jövőben is szeretnék színpadra állítani, méghozzá felmenő rendszerben: minden alkalommal ugyanazok a gyerekekkel, akik évről-évre komolyabb szerepeket kapnának. Ez a rendszer egyfajta motiválás lenne, igaz más módon is megtörténik a visszacsatolás. A próbatermet Büszkeségfal díszíti, és egy-egy kemény munka után balettos ajándékokkal lepik meg a legkitartóbbakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!