Ország-világ

2014.04.07. 10:49

Vona: konstruktív ellenzéki szerepre készül a Jobbik

Konstruktív ellenzéki szerepre készül a Jobbik, amely minden, az ország érdekét támogató javaslatot támogatni fog - ígérte Vona Gábor pártelnök a Kossuth Rádióban hétfőn reggel.

Vona Gábor pártja választási eredményéről szólva megjegyezte: többet várt, hiszen nem sikerült megakadályozni "a Fidesz kétharmados többségét" és országos szinten legyőzni a baloldali összefogást.

Ugyanakkor a pártelnök kiemelte, hogy 20 százalék feletti eredményükkel Európa legerősebb euroszkeptikus nemzeti pártjává váltak. Meg tudták szólítani mindazokat, akik csalódtak a Fideszben, a szocialistákban és általában a politikában - értékelte.

A Jobbik következetesen teszi, amit jónak tart és egyre több ember van, akire ez hat - mondta Vona Gábor.

Az ellenzéki politikus, aki a parlamenti pártok elnökei közül egyedül mérette meg magát egyéniben, saját, gyöngyösi választókerületében elért második helyezéséről szólva arra hívta fel a figyelmet: párszáz szavazattal maradt el a kormánypárti jelölttől, ám a választókerületben "szállították a cigányembereket" szavazni, ami a jelenlegi választási törvény szerint legális, ám erkölcsileg kifogásolható.

"Tudomásul vettem az eredményt, de nem tartom sportszerűnek" - jegyezte meg a Jobbik elnöke a választás másnapján.

Vona Gábor az m1 Ma reggel című műsorában hétfőn elmondta: pártja kedden reggel elnökségi ülésen értékeli a választás eredményét, de ezzel nem akarnak túl sok időt tölteni.

A párt megpróbálja levonni azokat a következtetéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy 2018-ban már ne csak azt lehessen elmondani, hogy a Jobbik megerősödött, hanem azt is, hogy megnyerte a választásokat - mondta el a pártelnök.

Az európai parlamenti választási kampánnyal kapcsolatban a műsorvezető kérdésére a pártelnök közölte, hogy a Jobbik listavezetője Morvai Krisztina lesz, a többi jelöltről még nincs döntés, de minél több képviselőt szeretne a párt az Európai Parlamentbe küldeni.

Vona Gábor a tévéműsorban is kijelentette, hogy a Jobbik ma Európa legerősebb EU-szkeptikus pártja, és hozzátette: a csatlakozási szerződés módosítását szeretnék elérni.

Kifejtette azt is: a Jobbik azt szeretné, hogy minél több olyan képviselő legyen az Európai Parlamentben más országokból is, akikkel összefogva megpróbálják megváltoztatni az EU-nak a jelenlegi, európai egyesült államok felé vezető irányát, és a nemzetek Európájára teszik a voksukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában