Spórolás

2013.01.23. 13:31

Hogyan hűtsük a házat nyáron klíma nélkül??

A nyári hűtés klímával egy hónapban legalább 4-5 ezer forint. Nem mindegy, van-e klímánk. De mivel lehet pótolni?

Az alábbi tanácsokkal nem megyünk bele az egészségtelen-e a klíma témakörbe, csak a költségek oldaláról nézzük meg, hogy a ház nyári hőterhelésén milyen módon tudunk segíteni. Az kiderül majd, hogy kell mindjárt klímáért futni, ha a házunk nyári hőségét enyhíteni akarjuk. A népszerűvé váló passzív házakban számos régi-új megoldás van a nyári hőterhelés csökkentésére, amely összhangba hozható a ház téli hőszigetelési megoldásaival. A hagyományos vályogházat szokták példaként felhozni, amely nyáron kellemesen hűvös, és vastag falai megfelelően kezelve a meleget is megtartják.

A mesterséges hűtés a meleg nyári napokon több energiát fogyaszt el, mint a téli fűtés! Energiafelhasználásunk 8-12 százalékát fordítjuk léghűtésre, nem véletlen, hogy a nagyvárosok áramfogyasztása megugrik a kánikulában. Induljunk ki hát innen: mit tegyünk, ha a klímát ki akarjuk váltani, s ha mégsem, hogyan csökkentsük lakásunk nyári klimatizálási költségeit?

Mennyibe kerül a hűvös?

Egy 3 kilowattórát fogyasztó, „A" energiaosztályú hagyományos klímakészülék 1000 Wattot ad le óránként, vagyis 1 kWh fogyasztású, egy hónapban 90 kilowattórát használ el. Egy 30 négyzetméteres szoba hűtése óránként 44 forintba kerül, ami napi 3 órás üzemelés mellett 120 forint. Hétvégén ez napi 6 óra lehet, 240 forint.   Egy hónapban ez a költség 4500 forint körüli. Nyáron a klíma az energiaköltések 40 százalékát viszi el egy háztartásban. 

  • Árnyékoljuk az ablakainkat! A zsalugáter, a redőny segítségével szabályozni tudjuk a szoba hőmérsékletét. Elsősorban azokban az órákban sötétítsünk, amikor a nap közvetlenül az ablakra tűz. Ha ezt sikerül megoldani, elkerülhetjük, hogy a szoba extrém módon felmelegedjék. A tetőtéri ablakoknál egyenesen kötelező az árnyékolás; a szobában 6-8 fokot is meg lehet spórolni vele.

  • Elsősorban külső árnyékolókkal próbálkozzunk. Egy napárnyékoló vagy egy zsalugáter sokkal jobb eredménnyel jár, mint ha az árnyékolás már a szobában történnék. A külső árnyékolás 60-70 százalékkal csökkenti az ablakon bejövő hősugárzást (az ablakok üvegén a teljes hőterhelés 21 százaléka jön be). Egy zsalugáter (amely a téli szigetelésben is jól szolgál, és jól is néz ki) egy 180x180 centiméteres ablakra 80000 forint. Ha két déli ablakunk van, 160 ezer forint, vagyis 35 hónapnyi klímaköltség.

  • Használjunk kifelé billenő redőnyt, amely a levegőt beengedi, de a napsugárzást nem.

  • Ha tehetjük, építtessünk árnyékoló teraszt az ablak elé, amelynek dőlése olyan, hogy meggátolja a Nap betűzzün, de az alacsonyan járó téli Nap sugarait beengedi. Beszerezhetünk a teraszajtó vagy ablak fölé szerelhető napvitorlát is.

  •  Honnan jön a meleg?

     

     Napsütötte fal hője

     29%       

     Gépek működési hője

     23%

     Napsütött ablakok hője

     21%

     Födémet érő Nap hője

     17%

     Emberi testek hője

     6%

     Árnyékos fal hője

     4%Ha erre nincs lehetőségünk, nézzünk szét az úgynevezett blackout, vagyis tökéletesen fényvisszaverő sötétítő függönyök között. Ezek egyáltalán nem engednek át fényt és hőszigetelő tulajdonságuk is van. Az árnyékolásnak ez a módja a téli hőszigetelésnél is jól jön majd!

  • Ültessünk lombos fákat a napsütötte ablakaink elé. Vegyük figyelembe azt is, hogy ezek a fák mekkorára nőnek majd, és milyen költséggel lehet karbantartani őket. Lombhullató fát válasszunk, hogy télen viszont átengedje a napsütést! A falakra futtathatunk repkényt, nem fogja tönkretenni a vakolatot, viszont kiválóan fűti a házfalat.

  • A redőny legyen fehér vagy világos színű, mert az visszaveri a napsugárzást.

  • A forró napokon már kora reggeltől árnyékoljuk a szobát!

  • Csináljunk kereszthuzatot a lakásban (ha nem vagyunk rá érzékenyek). A mogzó levegőjű lakást kevésbé érezzük forrónak.

  • Napközben ne szellőztessünk, de éjszaka, a friss órákban tárt ablakokkal szellőztessük ki a házat.

  • Kövessük a nap járását a szellőztetéssel. Ahol nem éri a Nap a lakást, ott szellőztessünk, ahol pedig éri, ott árnyékoljunk!

  • A felesleges áramfogyasztókat kapcsoljuk ki a hőségben vagy használjunk kisebb teljesítményűeket (pl. az asztali számíógép helyett táblagépet). 

  • Szigeteljük a tetőt és válasszunk speciális cserepet kifejezetten a hőterhelés elkerülésére.

  • Szigeteljük a homlokzatot és használjunk világos színeket. Ha korszerűsítjük a ház hőszigetelését, az a nyári hőterhelést is enyhíti.

  • Tegyünk hővisszaverő fóliát az ablakra. Vagyis előbb gondoljuk meg: hatékony lesz a meleggel, de néhány százalékkal kevesebb fényt enged majd be. Az ára kb. 8000 forint/négyzetméter.

  • Válogassuk meg, hogy nyáron mit főzünk a kánikulában! Olyasmit készítsünk, ami alacsony hőfelhasználással jár! Ha tehetjük, szabadtéren vagy hűvödebb nyári konyhában végezzük a konyhai munkát.

  • Használjunk ventilátort! Ha csak a levegő járatására kell, akkor választhatunk a hordozható irodai ventilátorok közül. Használhatunk könnyű legyezőt is, ha nem akarunk gépet járatni.

  • Nedvesítsük be magunkat, és úgy hagyjuk, hogy a ventilátor szele érjen. Ezzel javulni fog a hőérzetünk. Jót tesz az is, ha hideg (de nem jéghideg) folyadékot iszunk. Ettől izzadni fogunk, ami párolgással, azaz hőveszteséggtel jár. A dezodorok viszont ezzel ellentétesen hatnak (és alumíniumtartalmú dezodort amúgy sem egészséges használni).

  • Mossuk ki vagy nedvesítsük be a függönyt, és úgy helyezzük az ablak elé. Bolyhos törölközőt is lehet nedvesen kiteríteni a lakásban. Sőt a mosott ruha teregetését is meg lehet oldani a szobában - az is hőelvonással jár majd.

  • Hűvösebb lesz, ha gyakran felmossuk a padlót, és ahol lehet nem használunk szőnyeget.

  • Ha viszont nagyobb léghűtési teljesítményt akarunk, akkor a tájékozódjunk a lakásba telepíthető szellőző berendezések felől. Ilyen ventiláló készüléket lehet falba, csőbe, mennyezetbe, ablakba építeni. Ezen túl vannak páraérzékeny szellőzőrendszerek is, amelyek automatikusan képesek szabályozni a levegő cseréjét a szobák páratartalma és szellőztetési igényeink szerint.

  • Ami a páratartalmat illeti, éppen az ellenkező a teendő, mint télen. A belső páratartalom növekedése kimondottan növeli a hőérzetet, ezért a hőséget még nagyobbnak érezzük párás levegőben.

  • Ha mégis klímát akarunk, használjunk hővisszanyerős klímaberendezést a nyári hűtéshez. A berendezés a vizet az elhasznált, távozó levegőbe permetezi, ami által a távozó levegő lehűl, és ez hőt von el a hőcserélőn befelé áramló friss levegőtől.



    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!