Spórolás

2013.01.25. 11:35

Hogyan spóroljunk az innivalóval? Igyunk csapvizet!

Határozott mozdulattal húzzuk ki bevásárlólistánkról az agyonreklámozott, cukrozott üdítőket, a drága ásványvizeket, a jellegtelen "olcsó" söröket - és igyunk csapvizet!

Kozma Balázs

Spórolás

Nem ért egyet?
Írja meg kommentben a cikk alján!

Spórolási ötlete van?
Küldje be a cikk alján talált űrlapon!

A csapból is ez folyik - szoktuk mondani, és mennyire igaz, hogy a legegyszerűbb, legtriviálisabb dolgokon lehet a legtöbbet keresni, megtakarítani.

Már nem tegnap volt, hogy Angliában meglepődtem, amikor a kedves pincér hölgy a rendelés után visszakérdezett, hogy csapvizet, vagy ásványvizet óhajtunk-e fogysztani. Hirtelen zavaromban rávágtam, hogy csapvizet, of course. Érdeklődésemre, hogy ennyire látszik-e rajtam a csóróság, angol ismerőseim megnyugtattak, hogy ezt a kérdést szinte mindig, mindenhol felteszik. Persze nekik vannak Brit tudósaik, akik kimutatták, hogy csapvizet inni nem csak a legolcsóbb, hanem sokszor a legegészségesebb is.



Arzénos-e a víz?

Számos dél-alföldi települést érint: Magyarország az EU-csatlakozási tárgyalásokon elfogadta, hogy 2009. december 25-re a Brüsszel által előírt 10 mikrogramm/literre csökkenti a víz arzéntartalmát. (A korábbi magyar szabványban ez 50 mikrogramm/liter volt). Deszken például,  - ahol a cikk szerzője is lakik -  a víz arzéntartalma 11-14 mikrogramm/liter, az említett uniós előírás miatt aki úgy érzi lajtos kocsiból vételezhet vizet. Folyamatban van az országos ivóvízminőség-javító program 200 milliárd forintos fejlesztése is, amely 2015-re zárulhat le, bár ez késésben van; az összeg 90 százaléka egyébként uniós támogatás. Szakértők szerint az eredeti szabványban rögzített 50 mikrogramm/liter határérték sem káros az egészségre rendszeres fogyasztás esetén sem. Ahol a vezetékes víz arzéntartalma az egészséget károsító értéket meghaladja, a helyi önkormányzat gondoskodik az ivóvízellátásról. Forralással a víz arzéntartalma nem csökkenthető.

Kezdetben rögtön oszlassuk el a közkeletű félreértés, miszerint a magyar vezetékes víz rossz minőségű. Csapvíz ügyben álljuk a nemzetközi összehasonlítást, sőt a magyar csapvizek, kevés kivételtől eltekintve kifogástalan minőségűek. A nitrit, nitrát vagy arzén tartalom bizonyos helyeken magasabb lehet, néhol pedig az elhasználódott régi vezetékek okoznak gondot. (Az ivóvíz magasabb arzéntartalmáról a Dél-Alföld egy részén lásd keretes írásunkat). Ha kíváncsi a lakóhelyén lévő vezetékes víz minőségére, nézze meg a vízszolgáltató honlapján, vagy kérje el tőlük az adatokat!

A csapvizek minőségét rendszeresen az érvényes szabványoknak megfelelően ellenőrzik, a szegedi csapvíz minősége itt megtekinthető. Szegeden ráadásul ingyen juthatunk hozzá a gyógyításra és megelőzésre egyaránt alkalmas Anna-kút gyógyvizéhez.

Ásványvíz nélkül

Egy háromtagú család hetente egy rekesz ásványvizet vásárol, 1000 forintért. Ez egy hónapban 4000 forint, ami a nyári hónapokban lehet 8000 is.

Az ásványvíz versus csapvíz vitát nem itt fogjuk eldönteni, de például az Index.hu részletes vonatkozó tesztje sok tévhitet oszlathat el. Annyi bizonyos, ha vigyázó szemeinket a divat és a marketing helyett az ásványvizek címkéin található ásványi anyag összetételre vetjük, vagy egyszerűen csak saját elfogulatlan tapasztalatainkra hagyatkozunk, sokszor meglepő eredményeket kapunk a csapvíz javára.

Az ásványvíz ellen felhozott leggyakoribb ellenérv az előállítással, csomagolással, (évente 1,3 mrd db pillepalack kerül a szemetesbe), szállítással járó környezetszennyezés. A költségeket tekintve az átlagos ásványvizeknek literje 90 forint körül kapható, figyelembe véve, hogy egy ember napi szükséglete 2-3 liter víz, egy négy tagú család esetén, éves szinten komoly, könnyedén megtakarítható összeget kapunk, nem beszélve arról a maceráról, hogy haza is kell cipelnünk a tetemes fogyasztandó mennyiséget.

A különböző víztisztító készülékek használata szintén nem indokolt, hiszen ezek a berendezések az ivóvizet először megtisztítják annak ásványi anyag tartalmától, az így kapott, gyakorlatilag desztillált vízhez pedig mesterségesen adagolják vissza az ásványi anyagokat. A berendezés ellen szól még a magas beszerzési költség, a rendszeresen tisztítás és karbantartás is. Utóbbiak elmaradása esetén az így fogyasztott víz kifejezetten káros lehet.

Az elterjedt városi legenda szerint ivóvizeinkben az általunk elfogyasztott gyógyszerek, antibiotikumok, hormonkészítmények kimutathatóak, károsak. Ez egyszerűen nem igaz. A gyógyszermaradványok hagyományos módszerekkel nem mutathatóak ki. Ahol megvizsgálták, a mért érték kb. 100 nanogramm literenként (a nano- egymilliárdod részt jelent).

A csapvíz fogyasztása mellett szól, hogy olcsó, szinte bárhol hozzáférhető, egészséges, környezetkímélő és amennyiben megfelelően öko-biók vagyunk, már trendi is. Egyébként is szegény ember vízzel főz: olcsón készíti szódáját, hígítja édes gyümölcslevét néha teát, vagy szörpöt kortyolgat - és közben megtakarít.

Egészségünkre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!