Ország-világ

2014.06.27. 08:15

A kölcsönös tiszteletről beszélt VI. Fülöp

A kölcsönös tisztelet, a megértés és az együttélés üzenetét hangsúlyozta katalóniai látogatása alkalmával VI. Fülöp spanyol király, aki megfigyelők szerint a madridi kormány és a függetlenedni vágyó régió közötti közvetítőként lépett fel.

A katalán nyelven, Gironában mondott csütörtök esti beszédében az új spanyol király érdemi, ugyanakkor nagylelkű együttműködést szorgalmazott annak érdekében, hogy "mindenki jogos törekvései" megvalósuljanak. Kifejtette, a nagy közösségeknek a közjó javát szolgáló célokat kell megvalósítaniuk.

A 46 éves uralkodó hangsúlyozta a katalán nyelv jelentőségét, és azt mondta, hogy az "tartós, őszinte és tartalmas" kapcsolatban áll és él együtt a spanyollal.

A katalán vezetés népszavazást tervez november 9-ére a terület függetlenségéről. A Manuel Rajoy vezette néppárti spanyol kormány nem ismeri el a referendumot.

A spanyol király az ország egységét hivatott megtestesíteni. Június 19-i beiktatásán VI. Fülöp kiemelte, hogy célja egy egységes, nem pedig egy egyforma Spanyolországot megteremteni.

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, amely mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában