Kultúra

2013.01.25. 12:58

Ókori császárvillát találtak Róma közelében, a tengerparton

Ókori császárvillára benne pedig egy márványszobor fejére találtak Róma közelében, Aranovában, a tengerparton: a régészek szerint a szobor Juliát, Augustus császár lányát ábrázolta.

MTI

Építkezés közben került felszínre a régészek által monumentálisnak nevezett ókori villa. A Fiumicino római repülőtérhez közeli Aranova területén decembertől folytatott ásatás során a földben találták meg az életnagyságú szoborfejet. A fehér márványból formázott szobor többi része még nem került elő.

A finom vonású, enyhén balra fordított női fejet Juliával, Augustus császár (Kr.e. 63-Kr.u. 14) lányával azonosították, aki második feleségétől Scriboniától született. Ő volt a császár egyetlen gyereke. A szobor fülén fúrt lyukakból arra következtettek, hogy fülbevaló is díszítette az alkotást, tehát arisztokrata család tagjáról van szó.

A szobor hajviselete is segített az azonosításban. A római szobrászat korhűen követte a hölgyek hajviseletét - mondta a sajtónak Alfonsina Russo Tagliente, a régészeti felügyelőség munkatársa. A szobrot a Villa Giulia római etruszk múzeumban restaurálják, ahol a sajtónak is bemutatták.

A szakértő szerint a Kr. e. 1. század és a Kr u. 2. század közötti villa méretei arra utalnak, hogy Aranovában eddig ismeretlen császári nyaralót találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!