Ország-világ

2014.04.02. 20:17

Orbán: ne adjuk alább, mint négy éve

A kormányfő kritikával illette a megelőző nyolcévnyi kormányzást Mezőkövesden.

Ne adjuk alább, mint négy éve – javasolta [namelink name="Orbán Viktor"] szerdán Mezőkövesden a Fidesz-KDNP politikai nagygyűlésén résztvevőknek, ahol helyi jelöltjükről, Tállai Andrásról azt mondta: jó barátot, hűséges bajtársat és elszánt harcost kapott személyében, "és kellene ő nekem megint".

A pártelnök-miniszterelnök kritikával illette a megelőző nyolcévnyi kormányzást, a baloldali erőkről pedig megjegyezte: megfigyelte, hogy ha nem a baloldal nyer, hanem a Fidesz, akkor a választások nem lehetnek tisztességesek (...) "sőt nemhogy nem tisztességesek, hanem vége van a demokráciának".

"Az ő szenvedélyük a gyűlölködés, a mi szenvedélyünk pedig Magyarország" – mondta, "jobboldali fiatal ellenfeleinek" pedig, akik még sosem kormányoztak, azt javasolta: előbb tegyenek le valamit az asztalra, bizalom ugyanis nem a beszédért, hanem a tettekért jár.

Az Európai Unióból történő kilépéssel kapcsolatban - "amit ajánlgatnak nekünk" – kijelentette: tagnak lenni nem szerelmi kérdés, hanem jól megfontolt érdekek kérdése. Nem is szentek üldögélnek ott, sokkal inkább harcosok, majd megjegyezte, maga is úgy ül ott, mint a matyó ember az ivóban, a csizmája szárában tartva a bicskát. Nem érdemes kimaradni az ügyek intézéséből – fűzte tovább -, ott harcolni kell.

Fontosnak nevezte az elmúlt négy évből a rezsicsökkentést, mint mondta, az emberek először élhették át, hogy január 1-jén nem arról hallanak, minek mennyivel emelkedik az ára. Ők nyolc év alatt tizenötször emelték a rezsit – bírálta elődeit. A családtámogatás ügyét az egyik legfontosabbnak nevezve szólt a gyermekek utáni adókedvezményről, illetve a gyed extráról is. Azt is elmondta: a jelenlegi kabinet nemcsak megőrizte, de növelte is a nyugdíjak értékét.

Orbán Viktor nehéz embernek nevezte Tállai Andrást, aki keményen harcol a helyiekért, "éppen két éve a reptér miatt eszi az életemet". Hozzátette: megígérte neki, hogy ha megnyeri a választást, ismét beszélnek erről.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány Mezőkövesdről 4 milliárd forintnyi adósságot vitt el, emellett 7,8 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett a városba, majd azt kívánta a helyieknek: életükben ennél rosszabb üzletet ne kössenek.

A település értékeiről is szólt, például arról, hogy Louis Armstrong zenekarának egyik tagja is innen származott, de arra is visszaemlékezett, hogy amikor 1994-ben először járt Mezőkövesden, egy "megye I-es meccsen" rúgott kezdőrúgást, majd gratulált a helyieknek, hogy "azóta a világ sokat változott".

Mindenkit arra kért, ne felejtse el, egy a tábor, egy a zászló. Azt javasolta: ne spekuláljanak, bonyolult kombináció nélkül mindkét szavazatot adják a Fideszre.

Az esélyekről megjegyezte, először érzik úgy, hogy "nekünk áll a zászló". Nem lottón nyertük ezt az esélyt, megdolgoztunk, gyakran évekig szenvedtünk érte – tette hozzá, kijelentve: az esély azonban nem azonos a győzelemmel, április 6-án, vasárnap kell nyerni. Azt javasolta a jelenlévőnek, ezt mondják el rokonaiknak, munkatársaiknak is, az aktivistáknak pedig azt, hogy be kell kopogtatni mindenhová.

A választás kulcsszereplőinek nevezte a nőket, a szavazást pedig családi ügynek, ezért arra kérte az asszonyokat: vezényeljenek riadót vasárnap. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárta beszédét Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszéde előtt [namelink name="Tállai András"], a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Borsod megye 7. számú választókerületének Fidesz-KDNP-s jelöltje azt mondta: felkészültek a választásokra és már a következő négy év feladatát is meghatározták. Szólt arról is, hogy a kormány vidéket támogató politikájának köszönhetően Dél-Borsod a korábbiakhoz nem mérhető eredményeket tud felmutatni. Megjegyezte: a választókerület egészébe mintegy 44 milliárdos forrás érkezett az elmúlt négy évben.

Saját kampányszerepéről mesélve felidézte, hogy rúgott kezdőrúgást, két százéves hölgyet is felköszöntött, töltött hurkát, ültetett cseresznyefát és fellépett egy együttessel, de azt is megmutatta, hogy még zongorázni is tud. A kampány egyik tanulságának nevezte, hogy a szocialisták nemcsak időben - reggel, délben meg este - hazudnak, hanem térben is, az egész országban, "a vidéki fullajtárjaik is".

A Jobbik vidéki programja szerinte bírósági feljelentésekből és hazudozásokból áll, és báránybőrbe bújt farkasnak nevezte Vona Gábort.

Mezőkövesden mintegy ezer ember gyűlt össze a Kavicsos-tó mellett, a jelenlévők megtöltötték a templom előtti teret. A bő egyórás rendezvényre többen nemzeti színű zászlóval vagy szavazásra buzdító, fideszes transzparenssel érkeztek, amelyet a rendezvényen többször is egyszerre emeltek a magasba. Volt, aki Tállai Andrást ábrázoló táblát, mások Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyéb településeinek transzparensét tartották kezükben. Egy táblán azt szerepelt: "Jó az irány, kapitány!", egy másikon az: "Éljen a kormány!".

A rendezvényen a térségi születésű [namelink name="Nemcsák Károly"] színművész ajánlotta a résztvevők figyelmébe Tállai Andrást, aki szerinte eddig is megszolgálta a bizalmat.

Zárásaként egy fúvószenekar a Kossuth-nótát játszotta el, a jelenlévők a zenekarral elénekelték a dalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában