Jegyzet

2013.08.14. 22:41

Trafikáltunk

JEGYZET - "Vettem ott farsangi jelmezt, olcsó vodkát, gombfocit, talán csak csillagrombolót nem. De mindig úgy, hogy előtte cigit is."

Horváth Attila

„Hallgatlak" – első szegedi emlékeim egyike Draganhoz köthető. A város kedvenc akcentusos, egykori trafikosa mindenkitől így kérdi, mire van szüksége. Amikor felvételizni jöttem a városba, nála vettem a legelső kávémat. Ha utána bementem cigiért vagy vágott dohányért, mindig kértem kávét is. Évekig borzongott azon, hogy négy cukorral iszom, azzal fenyegetett, hogy össze fog ragadni a hátsó felem. Így trafikáltunk hosszú évekig.

Akkoriban volt időm leülni a Dugó téri szökőkúthoz a haverommal, és rágyújtani. Sokszor sört is vettünk a kávé mellé, esetleg egy télifagyit, viccből. Dragannál nincs olyan, amit ne lehetne kapni. Vettem ott farsangi jelmezt, olcsó vodkát, gombfocit, talán csak csillagrombolót nem. De mindig úgy, hogy előtte cigit is.

Pont ettől a pénztől esik el a huszonéve Szegeden dolgozó szerb kereskedő. A járulékos vásárlásokból származó bevételtől. Sokan ezt nem értik az egész trafikos felhajtásban. Ha nem magas az árrés, miért éri meg egyáltalán árulni? Hát ezért. Ha bemegy valaki egy cigiért, akkor sokszor vesz mást is, vagy meglát olyat, amiért később visszajön. Ezért zár be egy mindössze 17 négyzetméteres kisbolt a József Attilán, ezért esett el minimum 50 százalékos bevételtől Dragan is.

Ő nem adja fel, pedig volt olyan napja az utóbbi egy hónapban, amikor mindössze 8000 forintos bevételt produkált. A „Dohánybolt volt"-os külső feliratot csak a bent kifüggesztett idézet múlja felül: „A bölcsek megbocsátanak, de nem felejtenek".

A nyertes trafikosok név nélkül sem mondják azt, hogy igazán jól megy, persze elhinni ezt sem muszáj. Legfeljebb a multi mellett áruló dohányboltosnak van valóban nagy bevétele. Ő meg bunkó – panaszkodó olvasónk szerint.

Úgy néz ki, nem sokan boldogok a nemzeti dohányboltokkal. Akik igen, azoktól nem tudjuk megkérdezni, mert nem válaszolnak a levelekre, éppen nyaralnak, vagy borostásan perlik őket.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!