Helyi gazdaság

2014.08.26. 11:45

Fantom működtette az online kasszát

A NAV dél-alföldi munkatársai kiszúrták azokat a vállalkozásokat, ahol több online kassza üzemelt, mint ahány alkalmazottat bejelentett a cég.

Delmagyar.hu

Az online pénztárgépek buktatták le azokat a munkáltatókat, akik megpróbálták kijátszani a foglalkoztatás szabályait. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi munkatársai olyan vállalkozásokat ellenőriztek, ahol több online kassza üzemelt, mint ahány alkalmazottat bejelentett a cég.

Az online pénztárgépek által küldött adatok jól tükrözik egy vállalkozás nyugtaadási gyakorlatát, amelyet összevetve a vállalkozásról rendelkezésre álló egyéb adatokkal, rögtön feltűnnek azok az eltérések, amelyek megalapozhatnak egy ellenőrzést.

Így választották ki a revizorok a közelmúltban azokat az adózókat is, akiknél több olyan pénztárgép is üzemel, amely rendszeresen küldi a forgalmi adatokat a NAV szerverére, ugyanakkor a vállalkozásokat egyetlen személy működteti bejelentett alkalmazott nélkül.

A próbavásárlások során kiderült, hogy több esetben a helyszínen tartózkodó alkalmazott bejelentése elmaradt. Nehéz volt magyarázatot találni arra az esetre is, amikor a részmunkaidős alkalmazott által üzemeltetett pénztárgép teljes munkaidőben működött.

Egy cégtulajdonos először azzal védekezett, hogy az összes – egymáshoz egyébként közel található – üzletében saját maga üti be a forgalmat a pénztárgépbe. Hihető magyarázattal viszont nem tudott szolgálni arról, hogyan volt képes egyszerre több helyen tartózkodni. A gépeket ugyanis egyazon időpontokban is működtették.

A be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatását kiemelten bünteti a NAV, a mulasztási bírság alkalmazottanként akár 1 millió forint is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában