Szeged és környéke

2014.10.27. 21:21

Fiatalokat is támad a hererák

A 20 és 40 év közötti férfiakat veszélyezteti leginkább a hererák, amely rosszindulatú daganatot képez, ám a betegek túlélési esélye mára 95 százalék. Önvizsgálat szükséges, hogy időben feltűnjenek a baljós jelek.

Kiss Tímea

Bevállalós fotók készültek Hugh Jackman amerikai színészről, az X-man sorozatok sztárjáról, aki a jeges kihíváshoz hasonló, ám annál egészségtudatosabb kezdeményezéshez, a pasis kihíváshoz (angolul Feeling Nuts Challenge) csatlakozott. Azért pózol a filmcsillag férfiasságát markolva, hogy a hererákra hívja fel a figyelmet.

A herék a vese „magasságában" fejlődnek ki, és a magzati élet végén lépnek ki a herezacskóba. Ha ez a folyamat – hormonális vagy anatómiai okok miatt – elakad, a here nem tud leszállni, nem jelenik meg a herezacskóban. Utóbbit nevezzük rejtett heréjűségnek, amelyet észre kell vennie a kezelőorvosnak vagy az édesanyának.

– Hónapról hónapra érkeznek hozzánk olyan felnőttek, akiknek egy heréjük van – utalt [namelink name="prof. dr. Pajor László"], a szegedi urológiai klinika igazgatója egy gyakori jelenségre, amely szorosan kapcsolódik a hererákokhoz. Le nem szállt here estén ugyanis 10-szeresére nő a hererák kockázata.

– A hererák a legaktívabb korban szedi áldozatait, leggyakrabban 20 és 40 éves férfiak között fordul elő. Kockázati tényezőit emiatt ismernünk kell, az egyik a le nem szállt here, amely a hasüregben a többszörösére is megnőhet, mire észreveszik – folytatta az urológus, aki a további rizikófaktorokat is felsorolta. Ilyen a sugárzás, sugárkezelés, a hajlam is öröklődhet, illetve gyakrabban fordul elő a betegség a normálisnál eltérő méretű herék esetén.

A tévhitekkel ellentétben a fizikai sérülések nem növelik a betegség kockázatát, legyen szó kisebb (mint a biciklizés) vagy nagyobb (focisérülés)
traumáról, de gyakran egy-egy sérülés miatti fájdalom hívja fel a figyelmet a már meglévő problémára.

Minden esetben intő jel, ha a here elkezd növekedni, ám ez a hererák esetén mindig fájdalom nélküli. – Ez a betegség csapdája, sőt gyakran az a téves képzet is hozzákapcsolódik, hogy a here növekedésével a szexuális teljesítmény javul – figyelmeztetett a szakorvos. Önvizsgálattal (mosakodás után méretének vizsgálatával, tapintással) ellenőrizhető, történt-e elváltozás, az urológus pedig ultrahangra és vérvételre küldi a beteget, mert a hererákokra a vérben jelenlévő vegyületek is figyelmeztetnek.

Hererák: 100 betegből 95 meggyógyítható. Fotó: Dreamstime.com

Hererák: 100 betegből 95 meggyógyítható. Fotó: Dreamstime.com
A hererák-diagnózis megállapítása után műtét következik, amely a legtöbb esetben teljes hereeltávolítást jelent, így a beteg megszabadul a daganattól.

– Az eljárás pszichésen megterhelő lehet, ezért igény szerint a műtét során egy műherét, azaz hereprotézist helyezhetünk be, amely nagyon hasonlít az igazihoz – magyarázta az urológus.

A műtét után azt vizsgálják, a daganat a hererákok mely csoportjába tartozik, nagyon, közepesen vagy kevésbé rosszindulatú az elváltozás. Ha a daganat áttétes, kemoterápiával vagy további műtéttel állítják meg a terjedését.

– A betegek gyógyulási aránya nagyon jó. 40 évvel ezelőtt a hererákos betegek 90 százaléka hunyt el, mára az orvostudomány fejlődésével, a korszerű és jól megszervezett ellátásnak köszönhetően 95 százalékos a túlélési esély, ha valaki időben orvoshoz fordul, a betegség tökéletesen meggyógyítható. Azonban a kemoterápia és a műtét is rontja a beteg termékenyítő képességét, ezért a kezelések előtt elküldjük a spermabankba, így mesterséges megtermékenyítéssel bármikor lehet gyermeke – tette hozzá Pajor László. Ez a biztonsági intézkedés ugyan jár költségekkel, de néhány tízezres összegről van szó. A hererák kezelése a beteg férfiasságát nem befolyásolja, mert egy herével a merevedési képesség sem változik. Így a beteg gyógyulása után ismét teljes életet élhet, de ehhez időben fel kell ismerni a bajt.

– Elhanyagolt esetekkel szerencsére ritkán találkozunk. Az önvizsgálat mellett a feleségek szerepe óriási, hiszen gyakran ők zavarják el vizsgálatra a férjeket – tette hozzá az urológus szakorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!