Gazdaság

2013.01.08. 18:32

Egyszerűsödik a magasabb családi pótlék igénylése

A vizsgálatok lefolytatására jogosult szakorvosok és intézmények jegyzékét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a honlapján közzéteszi és folyamatosan frissíti.

MTI

Áprilistól egyszerűbb lesz a magasabb összegű családi pótlék megállapításához szükséges igazolás kiállításának rendje.

Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg. A szociális államtitkárság kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ügyfelek jobb tájékozódását szolgálja az a módosítás, amely szerint a vizsgálatok lefolytatására jogosult szakorvosok és intézmények jegyzékét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a honlapján közzéteszi és folyamatosan frissíti. Ez a lista irányt mutat a családoknak abban a tekintetben, mely betegségek esetén melyik szakorvost kell felkeresniük.

Hozzátették, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről szóló igazolást több más eljárásban (például a mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei ügyében) is fel lehet használni. Továbbá annak érdekében, hogy az igazolás kiállításához ne kelljen ismételten megjelenni az orvosnál, a jövőben az igazolást a jelenlegi két példány helyett három példányban állítják ki. Emellett a Magyar Államkincstár a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozatával együtt az igazolás eredeti példányát is visszaküldi.

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet most megjelent módosítása a magasabb összegű családi pótlék összegét nem érinti - írta az államtitkárság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!