Lázár: A szegényebb kevesebbet, a gazdagabb többet fizessen

Hódmezővásárhely - Ha nem akarunk kommunizmust, akkor a szegényebbek kevesebbet, a gazdagabbak többet fizessenek – jegyezte meg a helyi adók vitájában Lázár János országgyűlési képviselő a csütörtöki vásárhelyi közgyűlésen.

Munkatársunktól

Volt, amikor a vállalkozások jól prosperáltak, manapság gyakran fizetésképtelenek. Felélik a tartalékaikat – fejtette ki a csütörtöki közgyűlésen [namelink name="Böjti Ferenc"], a Kisosz Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesületének elnökségi tagja és azt javasolta, egyeztessenek az érdekképviseletekkel. Tájékoztatóként szerepelt a közgyűlésen a helyi adó, a döntésekről, ahogy eddig is, értesítik az érdekképviseleteket – hangzott a válasz.

Az adócsoport beszámolójában többek között arról volt szó, hogy a vásárhelyi magánszemélyek elfogadták a hasznos négyzetméter alap szerinti építményadót. A 121–150 négyzetméteres ingatlanok tulajdonosainak 80 százaléka nemcsak az első negyedévet törlesztette, hanem a fél vagy a teljes évet rendezte. 60 négyzetméterig 43 százalék teljesített így.

[namelink name="Kis Andrea"] MSZP-s képviselő is azt mondta: valóban úgy tűnik, „örömmel" fizetik az adót a vásárhelyiek. Ugyanakkor el kellene gondolkodni azon, hogy a helyi adóknál is csökkentsék az emberek terheit. [namelink name="Havránek Ferenc"] (Zöld Baloldal) szerint érdemes lenne újratárgyalni a magánszemélyek építményadóját. A nagy ingatlan nem jelenti azt, hogy ott gazdag ember lakik. A vállalkozások adója is magas a versenytársakhoz képest – tette hozzá.

Néhány képviselővel ellentétben a polgárok értik az adórendelet lényegét, azért fizetik az adókat, mert szolgáltatást várnak el – reagált [namelink name="Lázár János"], a város korábbi polgármestere, országgyűlési képviselő, miniszterelnökségi államtitkár. – Végig lehet gondolni, mennyi pénzbe kerül például a közbiztonság. Az adóforintokat a közösségre költik. 23 megyei jogú város van az országban, ebből 4 kisebb, mint Vásárhely. Melyik a legolcsóbb? Vásárhely. Máshol a szolgáltatások jóval drágábbak. Itt értékalapú helyi adó van, a jobb módúaknak többet kell fizetni, mint a szegényebbeknek. Kedvezményeket is le lehet írni, homlokzatfelújítást, ingatlan előtti járdaépítést. Tavaly 8 kilométer új járda épült, 464 ingatlantulajdonos írhatja le a költséget az adójából.

Ez a Paradicsom – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető államtitkár, hozzátéve: négyzetméter-alapú az adó, nagyobb csarnokért többet kell fizetni. Igazságtalan-e, hogy 200 millió forintot fizetnek a mezőgazdasági nagyvállalkozók, a kicsik meg összességében 24 millió forintot? Ha nem akarunk kommunizmust, a szegények kevesebbet, a gazdagabbak többet vállaljanak – jegyezte meg Lázár János.

Forintok
Vásárhelyen 1-től 60-ig 135 forint, 61-től 80 négyzetméterig 155 forint, 81-től 100-ig 165 forint, 101-től 120 négyzetméterig 185 forint, 121-től 150-ig 300 forint és 150 négyzetméter felett 600 forint az építményadó négyzetméterenként. Figyelembe veszik a lakóingatlan korát, miből épült. Például a 11 évnél fiatalabb lakóingatlanoknál 1,1-es szorzó, a 80 évnél idősebbeknél 0,8-as. A tégla- vagy könnyűszerkezetes, a panelháznál 1-es, a vályogból készültnél 0,8-as. A vállalkozások közül a pénzintézetek, az üzemanyagtöltő állomások és az energiaszolgáltatók négyzetméterenként 1658 forint építményadót fizetnek, mint ahogy a 20 óra után nyitva tartó kocsmák is. Például Makón a kommunális adó a lakóingatlanok után 11200 forint évente, a vállalkozások építményadója területektől függően négyzetméterenként 180-980 forint évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!