Ország-világ

2013.04.12. 23:36

Magnyitszkij-ügy: Washington 18 ember ellen érvényesít szankciókat

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapjára feltett lista újabb feszültségeket teremt Washingtonnak az orosz kormányhoz fűződő kapcsolataiban.

MTI

Washingtonban közzétették pénteken annak a 15 orosz és 3 más szovjet utódállamból való tisztségviselőnek a névsorát, akit - az úgynevezett Magnyitszkij-törvény alapján - mostantól beutazási tilalommal és az Egyesült Államokban fellelhető vagyona befagyasztásával sújtanak emberi jogot sértő cselekedetei miatt.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapjára feltett lista, amelyet a washingtoni törvényhozás által decemberben elfogadott Magnyitszkij-záradék alapján állítottak össze, bizonyosan újabb feszültségeket teremt Washingtonnak az orosz kormányhoz fűződő kapcsolataiban. Moszkva már decemberben hevesen tiltakozott a törvény ellen, amely előírta az emberijog-sértésekkel gyanúsítható orosz tisztségviselők felelősségre vonását, és saját ellenszankciókkal fenyegetőzött.

A törvényt Szergej Magnyitszkij orosz jogászról nevezték el, aki 2009-ben vizsgálati fogságban halt meg máig tisztázatlan körülmények között Oroszországban. A férfit állítólag súlyosan bántalmazták a börtönben, és megtagadták tőle az orvosi segítséget. Magnyitszkijt 2008-ban adócsalás vádjával vették őrizetbe, miután magas rangú belügyi tisztviselőket korrupcióval és pénzügyi visszaélésekkel gyanúsított meg.

A pénteken Washingtonban közzétett listán szerepel néhány, Magnyitszkij börtönbe juttatásában közreműködő rendőri vezető, illetve a visszaéléseikben segédkező adóhatósági tisztségviselő neve.

Nem került fel azonban a listára egyetlen, Vlagyimir Putyin elnök köréhez tartozó orosz vezető sem, pedig egyes források erre számítottak. A orosz törvényhozás alsóháza külügyi bizottságának elnöke a nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a szankciókkal sújtottak közé kerülhet Jurij Csajka orosz főügyész is.

Mint kiderült, szankciókkal sújtják Lecsa Bogatirov és Kazbek Dukuzov jogsértésekkel vádolt csecsen rendőri vezetőket, de nem került fel a listára például Alekszandr Basztrikin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság elnöke, az orosz ellenzékkel szembeni leszámolások irányítója.
Basztrikin hivatala vezette a nyomozást Magnyitszkij halála ügyében is, arra a következtetésre jutva idén márciusban, hogy az ügyben nem történt bűntény.

Szintén nem szerepel a listán a Kreml támogatását élvező Ramzan Kadirov csecsen vezető, akiket orosz emberi jogi csoportok kínzásokkal, emberrablásokkal, valamint a bírálói ellen Oroszországban és külföldön elkövetett gyilkosságokkal vádolnak.

A Magnyitszkij-törvényt Moszkva azonnal elutasította, a belügyeibe való beavatkozással vádolva az amerikai kongresszust. Válaszul napokon belül bejelentette, hogy megtiltja az orosz árvák amerikai örökbe fogadását.

Az AP hírügynökség szerint Jim McGovern republikánus képviselő, a Magnyitszkij-törvény egyik fő támogatója eredetileg 250 nevet tartalmazó szankciós listát terjesztett az amerikai kormány elé. A jogszabály alapján a listát bármikor bővíteni lehet, és Washington egy külön, nem nyilvános listát is összeállíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában