Makó és környéke

2012.01.16. 21:02

1,66 kilométer új kerékpárút Makón

Makó - Hétfőn ismét kerékpárutakat avattak Makón – szinte az egész várost átszövő hálózat 1,6 kilométerrel bővült. Idén nemcsak új bicikliutak épülnek majd, hanem végre a tönkrement régieket is felújítják.

Munkatársunktól

Hétfő délután Buzás Péter polgármester felavatta azt a kerékpárutat, amely a Szép utca teljes hosszában, az Almási és a Teleki utcai sarokig tart. Ez volt az az utca, amelyről korábban azt írtuk: nevével ellentétben ronda lett, miután kivágták a fákat a biciklik kedvéért. Úgy tűnik, a korábbi ellenérzések dacára a makóiak végül megszerették, sokan használják, és a növényzetet is pótolták örökzöldekkel.

Két keréken Makó az első a régióban - Videó: Makói VTV

 Makó újra kerékpárosbarát

Makón a sok évvel ezelőtti 4-ről mostanra több mint 20 kilométerre nőtt a kerékpárutak teljes hossza. A város kerékpárosokért tett erőfeszítéseit elismerve a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége újfent megerősítette Makó 2010-ben elnyert címét, amely szerint Makó kerékpárosbarát település. Az oklevelet a napokban vette át Győrben [namelink name="Marosvári Attila"] alpolgármester.

Ezzel együtt hivatalosan két másik kerékpárutat is átadtak a forgalomnak: azt, amelyik a Királyhegyesi és azt, amelyik a Megyeház utcán épült. A 3 kerékpárút hossza összesen 1,6 kilométer. A projekt teljes költségvetése 88 millió forint volt, amelyből 10 millió önerőt az önkormányzat fizetett, a kivitelező pedig a Bükki Bánya Kft. volt. A pénzből nemcsak kerékpárutak épültek, 8,2 millióból fedett kerékpártárolókat helyeztek el a kórház előtt, valamint a Szép utcai játszótérnél.

A kerékpárút-fejlesztés idén is folytatódik Makón. A Szegedi, a Justh Gyula, a Királyhegyesi és a Liget utcában, valamint a Kossuth utca Kürt utcai csomópontjánál és a Csanád vezér téren összesen 2,3 kilométernyi biztonságos bicikliút épül. Emellett 2,7 kilométernyi utat újíthatnak fel a Vásárhelyi és Justh Gyula utcában – ezekről írtuk korábban, hogy járhatatlanná váltak az évtizedek során. Ez a projekt 161 millió forintot nyert 10 százalék önerő mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!