Makó és környéke

2013.05.08. 09:13

Éjszakai randalírozók nyomában

Makó - Eltöltöttünk egy kedd estét a leghíresebb makói köztéri padnál, amelynek fotója hatalmas felháborodást keltett a helyiek körében. Mi történhet ebben a kisvárosban, ami máshol nem? Mire kapta fel a fejét hirtelen mindenki? Kik rosszalkodnak a főtéren hétköznap esténként és miért? Ki mutat példát? <br>

Major Zsuzsanna

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 - Arra szeretnénk megkérni önöket, hogy ha távoznak, ne hagyjanak szemetet a padokon! Kérjük, figyeljenek oda erre! – ezzel a figyelmeztetéssel lépett oda hozzánk kedden este tíz óra negyvennyolc perckor két gyalogos járőr. Ha más nem, ennyi haszna biztosan volt a makói pad botránynak. Két óra leforgása alatt, több mint ötször haladt el rendőrautó a főtéren. Béke és nyugalom volt.

Este fél kilenc és fél tizenegy között több kisebb csapat is megfordult a főtéri padoknál. Voltak, akik csak kettesben jöttek, a többség a haverokkal 4-6 fős társaságokban. Ahogy a város zaja elcsendesedett, a halkabb szavak felerősödnek és biztosan fel is szűrődtek a lakásokba. Senki sem kiabált. Nem nagyon hallottunk hangos szót. Egy érces hangon süvítő moped ugyan nem egyszer elsuhant tíz óra magasságában az úton és egy motoros is bátran furikázott oda-vissza. Minden éles hang egy ablakot vagy erkélyajtót csukott a közeli társasházakon, néha redőnyök koppantak a párkányokon.

Éjszakai randalírozók nyomában - GALÉRIA


[namelink name="Szabó Csaba"] Kisjakab Kittivel beszélgetett az egyik padon fél kilenckor. Baráti csevegésre jöttek. Csaba látta az interneten a képet, ami nagy felháborodást keltett. Azt mondta, megérti a „hisztit", őt is zavarja a szemét. Ő sosem hagy maga után semmit. Szerinte a legfőbb gond igazából az, hogy nincs megfelelő hely a városban, ahol estefelé eltölthetik a fiatalok az idejüket. Kocsmába nem akarnak menni, más lehetőség pedig nem igen adott. Inkább kiülnek ide, a nyüzsgő főtérre. Kitti nem hallott a fotóról, de véleménye neki is van a témához kapcsolódóan. - A szemetes itt van pár lépésre, nem nagy fáradtság kidobni a szemetet - mondja. Az, viszont zavarja, hogy nincs csikktartó a kukákon.

[namelink name="Tóth Szabolcs"] barátaival üldögélt éppen ugyanazon a padon, ami a fotón szerepelt. Azt mondta éppen egy hete volt itt, akkor hajnal egyig maradtak. Hetente kétszer, háromszor fordulnak meg a főtéren. Általában kilenc-tíz óráig maradnak. Barátja, [namelink name="Dorogi Dávid"] nem hallott a történtekről. - Én ilyet sohasem csináltam, mondja. Kulturáltság kérdése - vázolja fel álláspontját, amikor elmesélem mi is történt. Barátja, [namelink name="Szalai Tamás"] is hasonlóan látja a dolgot. - Volt, hogy ránk szóltak a rendőrök, hogy majd tegyük vissza a padokat a helyükre. Megtettük. Amikor elmentünk rendet hagytunk magunk után - állította.

Éjszakai randalírozók nyomában - GALÉRIA


[namelink name="Kocsis Erika"] barátjával beszélgetett egy padon és érdekes dolgot mesélt. Azt mondta, lehet, hogy látta a randalírozókat. Úgy 15-16 évesek lehettek, körülbelül hatan beszélgettek, hangoskodtak. A rendőrök ki is jöttek, rájuk szóltak. Ő és barátai a mellettük lévő padon ültek. Elindultak haza, éppúgy, mint a másik csapat. Erika nem emlékszik rá, hogy mekkora kupac szemetet hagyott a társaság. Nem figyelte. De arra emlékszik, hogy hangosak voltak. Röhögtek, beszélgettek, valaki majdnem verekedésbe is kezdett a csapatból. Üvegtörésre nem emlékszik. Megpróbáljuk beazonosítani az időpontot. Múlt héten kedd, tíz óra környékére emlékszik.

[namelink name="Varga Anett"] a közelben lakik. A könyvtárral szembeni térre nyílik az ablaka. Azt mondja ott is hangoskodtak már fiatalok, este tíz óra fele. Rájuk szólt a szomszéd, hogy hallgassanak el, megértették, elmentek. A szemetelést ő is elítéli. - Nem az a baj, hogy itt vannak. Hanem az, hogy szemetelnek. Amit maguk után hagynak azt nyugodtan ki is dobhatnák - vélekedett. Azt mondta hétköznap nincs nagy zaj, inkább hétvégén van gond, akkor telített a főtér.

Ezt többen is megerősítették. Az talán csak szerencsétlen egybeesés, hogy a múlt héten a május elseje éppen hátköznapra esett, munkanap volt, másnap így sokan szerettek volna pihenni. Kedden pedig szerenádos csoportok verték fel a makói éjszaka csendjét. Most pedig érettségi szünet van, aki nem kel korán, az mozgolódhat késő estig. Vagy hajnalig.

Éjszakai randalírozók nyomában - GALÉRIA


[namelink name="Fülöp Márk László"] és barátai is a főtéri padoknál lazít esténként, van, hogy akár hajnali 4-5 óráig. Ők nem balhéznak, és nem szemetelnek - állítják. Az ugyan megesett, hogy kiszóltak rájuk vagy rendőr hívtak, akik figyelmeztették őket arra, hogy csendesebbek legyenek. A múltkor egy műanyag üveges kreatív szemét szobor várta őket a padon. Nevetgéltek rajta, de inkább ott hagyták. Nem mernek rászólni a hangoskodó társaikra, jobb a békesség alapon és mások szemetét sem szeretik piszkálni – így összegezhető a fiatalok véleménye a témában.

A szökőkút körül két óra leforgása alatt többen is ültek. Bizony, mindenki után maradt valami. 3 elárvult műanyag üveg sorsát figyeltük. Ebből kettő mellé többen leültek, nemcsak fiatalok. Kidobtuk őket egy földön felejtett jégkrémes papír, kettő üres cigarettás doboz és egy papírzsebkendő kíséretében. A harmadik üveget egy fiatal srác dobta lazán a pad melletti kukába, mielőtt leültek ott a barátaival. Egy elárvult energiaitalos doboz maradt még szökőkúti padoknál, pedig többen leültek mellé. Direkt nem dobtuk ki, kíváncsiságból ott hagytuk. Ha valaki látja, szóljon: megvan-e még.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!