Makó és környéke

2012.04.23. 09:57

Rejtélyes keresztet szenteltek Kiszomboron

Kiszombor - Titok övezi a kiszombori Móricz utcai kereszt állításának történetét. Csak találgatni lehet, ki és mikor építhette. A falubeliek rendbe tették, vasárnap újraszentelték a különleges imahelyet. <br>

Major Zsuzsanna

11 útmenti kereszt található Kiszombor környékén, ezek közül az egyik a Móricz Zsigmond utcában van, az egykori katona laktanya mellett, ahol régen szegényház állt. Feltehetőleg az ott lakók imahelyéül szolgált, Isten jelenlétét hirdetve. Rejtély övezi a kereszt állításának körülményeit. Írásos emlék nem maradt fenn róla, a talapzatán semmilyen módon nem jelölték sem a készítő nevét, sem a készítésének dátumát. Az állapotából lehet kikövetkeztetni, hogy valamikor a XVIII. században talán a Rónay-család készíttette - árulta el Badicsné Szikszai Zsuzsanna néprajzkutató a Móricz utcai kereszt vasárnap délelőtti szentelőjén.

Kereszt szentelés Kiszomboron - GALÉRIA


A faluban 2003 óta hagyomány, hogy felújítanak majd újraszentelnek egy-egy útmenti keresztet. Az idei azóta a sorban az ötödik. A helyi önkormányzat és honismereti kör támogatásával és a falubeliek kétkezi munkájával - újravakolták, meszelték- újulhatott meg a Móricz utcai kereszt. Reggel kilenc órától misét tartottak a helyi templomban, majd Varga Attila plébános vezetésével elindult a zarándoklat a Móricz utcán. Az esemény nem csupán kereszt-, hanem egyben búzaszentelés is volt. A növényt a bő termés reményében áldották meg a megújult imahelyen.

Címkék#Kiszombor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!