Ország-világ

2013.05.09. 21:00

KIM: kiemelt jelentőségű lett a kormányablakok kialakítása

Kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kabinet a kormányablakok kialakításához kapcsolódó hatósági eljárásokat - tájékoztatta a most megjelent kormányrendeletről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-t.

A kormány az egyszerűbb és gyorsabb hatósági eljárások, a kevesebb adminisztratív teher és az uniós támogatások hatékony és gyors felhasználása érdekében nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt hatósági üggyé a kormányablakok és a hozzájuk kapcsolódó munkaügyi kirendeltségek kialakításával, illetve felújításával kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárásokat.

A kormány kiemelt célja, hogy a járási hivatali rendszer keretein belül országos hálózatként - mintegy 380 helyszínen 3000 munkaállomással - 2013 végétől egységes megjelenéssel megkezdjék működésüket az új integrált ügyfélszolgálatok, a kormányablakok.

A kormányablakok és az egyes munkaügyi kirendeltségek több településen is egyetlen épületben, egységes ügyfélszolgálattal jönnek létre. A Magyar Közlönyben közzétett jogszabály melléklete tartalmazza azon települések listáját is, ahol 2014-ben már egyablakos ügyintézéssel fogadják az ügyfeleket.

A KIM tájékoztatása szerint a kormányhivatalok és a járási hivatalok felállításával átláthatóbb, tisztább, egyszerűbb és stabilabb lett a magyar közigazgatás. Az integrált ügyfélszolgálatokkal számos olyan hatósági ügyet is el lehet majd intézni, amely jelenleg csak más településen lehetséges

A szükséges hatósági ügyekben a szakhatóság eljárására 8 napot, a hatóság eljárására - az építésügyi hatóság kivételével - 15 napot rögzít ügyintézési határidőként. Az építésügyi hatósági ügyekben nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárás sem lesz szükséges. A jogszabály szerint a közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés, fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

A kormányrendelet meghatározza az eljáró hatóságokat is. Az összeférhetetlenségi szabályok miatt a beruházásoknál építésügyi hatóságként és örökségvédelmi hatóságként, első fokon a megyei kormányhivatalok illetékességi területén megvalósuló kormányablak esetén, minden esetben az egyik szomszédos, kormányrendeletben kijelölt, a megye megyeszékhelyén lévő járási hivatal, másodfokon pedig a kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatala jár el. A Pest megyei beruházások esetében ugyanez a hatóság a budapesti I. és V. kerületi hivatal.

A többi hatósági engedélyezési eljárás során szintén egyik szomszédos megye hatáskörrel rendelkező megyei szakigazgatási szerve, másodfokon annak a szakigazgatási szervnek az országos főhatósága az illetékes - zárul a KIM közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában