Szeged és környéke

2012.04.24. 21:29

Megszépülnek a dühöngők

Szeged - Sok bekerített szegedi aszfaltpálya állapota vált kritikussá az elmúlt években: némelyiknek a területét benőtte a gaz, kerítését, kapuit, palánkjait leverték, elhordták. Az elhanyagolt dühöngők nagy részét idén felújítja az önkormányzat.

Kiss Gábor Gergő

Annak érdekében, hogy a lakosság általános egészségügyi állapota javuljon, fókuszba kell állítani a sportot. Cél a teljes szemléletváltás, valamint az, hogy több sportos intézmény és település alakuljon ki – fogalmazott [namelink name="Szócska Miklós"] egészségügyért felelős államtitkár egy sajtótájékoztatón.

A rendszeres sportolásra lehetőséget nyújtanának a bekerített szegedi aszfaltpályák. A sokak által csak dühöngőknek becézett helyek többsége évek óta pusztulóban van. A Csongrádi sugárút 82–84. szám mögöttit jó néhány éve strandröplabdázáshoz alakították át, de alig használják a gyerekek: hálót nem találni benne, a homokos terület nagy részén vígan nő a gaz. Ide csak a kutya jár – állapítottuk meg, amikor a pálya megszemlélése közben tekintélyes nagyságú kutyagumiba léptünk.

A gyerekek hamarosan kulturált körülmények között játszhatnak a szegedi dühöngőkben. Fotó: Schmidt Andrea

A gyerekek hamarosan kulturált körülmények között játszhatnak a szegedi dühöngőkben. Fotó: Schmidt Andrea
A Bartók Béla téri dühöngőben iskola után, kellemes időben gyakran fociznak a környékbeli diákok. Itt kapuk is vannak, és az aszfalt minősége sem megbotránkoztató. Hatalmas labdarúgó-bajnokságokat rendeztek egykoron a Szent György téri focipályán is: a közelben levő hajdani Dugonics András Általános Iskola és a Dózsa György iskola diákjai délutánonként itt vívták egymással házi bajnokságukat, és a környék fiataljai is itt rúgták a bőrt. A pálya most Szeged egyik legelhanyagoltabb dühöngője: már a beton alól tör fel a gaz. A Vadaspark lakóparkban nemrégiben átadott dühöngő is pusztul, kerítését számos helyen kivágták, a kosárlabdagyűrű mögötti palánkokat leverték. A dühöngők szinte mindegyike önkormányzati telken található játszóhely.

[namelink name="Szentgyörgyi Pál"], az ifjúsági és sportbizottság elnöke pozitív fordulatról tudott beszámolni: a közgyűlés még tavaly 17 és fél milliós sportdecentrum-fejlesztési keretet különített el a költségvetésben a városrészi sportpályák – köztük a Szent György téri – felújítására. A pénzt már felosztották, hamarosan elkezdődik a pályák felújítása. – Ezenkívül minden képviselő a választókerületében saját keretéből próbálja rendben tartani a dühöngőket. Felsővároson az utóbbi időben többet sikerült felújítani. A sportpályák renoválására alapítványok pályázhatnak: a Máltai Szeretetszolgálat például a Retek utca belső területén levő elhanyagolt dühöngő felújítását vállalná – mondta a bizottsági elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!