Eddig 108-an dobták el a cigit

Hódmezővásárhely - 2008-ban indult Vásárhelyen a dohányzásról leszoktatás programja – 108-an tették le a cigarettát. Még 120 lakos csatlakozhat az önkormányzat és a gyógyszergyártó által is támogatott projekthez.

Imre Péter

Az Egészséges Vásárhely programban először, 2008-ban az önkormányzati dolgozóknak ajánlották fel, hogy a város által is támogatott projektben leszokhatnak a dohányzásról. A 81 jelentkező közül ez 67-nek sikerült – tudtuk meg Gyurisné Pethő Zsuzsannától, az EVP programigazgatójától. 2010-től 200 lakosnak biztosították a lehetőséget, eddig 80-an jelentkeztek és 41-en szoktak le. A kedvezmény: a gyógyszerköltségnek csak egyharmadát, vagyis 22 ezer 600 forintot kell fizetni, a másik két részt az önkormányzat és a gyógyszergyártó cég állja. Ez a 18. életévüket betöltött vásárhelyi lakosokat illeti meg, az iskolákban a megelőzésre koncentrálnak.

– A kúra orvosi felügyelet mellett zajlik: 4–5 fős csoportokban tartanak a kollégák beszélgetéseket, de a jelentkezők telefonon is elérhetik a szakembereket, és segítséget kérhetnek tőlük. A megkeresett munkahelyek közül az ATEV és a Villeroy&Boch jelentkezett, előbbi teljesen átvállalta a dolgozók részét. Utóbbi egy összegben kifizette a rájuk eső harmadot, a munkavállalók részletekben törleszthetnek – közölte a programigazgató.

– Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor letettem a cigarettát: 2011. augusztus 14., 14 óra – mondta a 43 éves, ápolóként dolgozó [namelink name="Irhás József"], aki 20 éves korától több mint két évtizeden keresztül füstölt. Napi másfél doboz cigit „fogyasztott". – Többször elhatároztam, hogy lerakom, de önerőből nem sikerült. Ezért jött kapóra az EVP kezdeményezése, belevágtam. Az alkalmazott gyógyszer nagyon hatásos volt, megszüntette a nikotinéhséget. Kitisztult a tüdőm, jobb a közérzetem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!