Ország-világ

2014.03.27. 19:52

Nem sugározhat rezsicsökkentős szpotot a TV2

Nemzeti Választási Bizottság szerint jogsértő a kormány "Újra rezsicsökkentés" jelmondatú műsorszáma.

MTI

TV2: a csatorna abbahagyja a kifogásolt szpot sugárzását

A TV2 - bár a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a csatornát ezidáig nem tájékoztatta hivatalosan a döntéséről - abbahagyja a kormány "Újra rezsicsökkentés" jelmondatú műsorszámának sugárzását - közölte a csatorna csütörtök este az MTI-vel.

Az NVB csütörtökön eltiltotta a TV2-t, illetve annak tulajdonosát attól, hogy továbbra is sugározza az említett jelmondatú szpotot. A testület 12:8 arányban meghozott döntésével ugyanakkor nem szabott ki bírságot a kereskedelmi televízió tulajdonosára.

A TV2 közleményében ugyanakkor aggályosnak nevezte, hogy miközben több más médium, például az ATV, Inforádió, Sport1, Story4, Story5 is műsorra tűzte a szpotot, a Nemzeti Választási Bizottság - figyelemmel arra, hogy a kérelmezők kizárólag a TV2-vel szemben indítottak eljárást - egyedül a TV2-vel kapcsolatban hozott elmarasztaló határozatot.

Együtt-PM: minden médium állítsa le a kormányhirdetések sugárzását!

Az Együtt-PM minden érintett médiumot arra szólít fel, hogy állítsa le a rezsicsökkentésről szóló kormányzati hirdetések közlését.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön eltiltotta a TV2-t attól a jogsértéstől, hogy továbbra is sugározza a kormány Újra rezsicsökkentés jelmondatú szpotját. A testület 12:8 arányban meghozott döntésével ugyanakkor nem szabott ki bírságot a kereskedelmi televízió tulajdonosára.

Szigetvári Viktor, az ellenzéki pártszövetség társelnöke az MTI-nek küldött közleményében felidézte, hogy a kabinet azután is folytatta a "tájékoztatásnak álcázott pártpropagandát", hogy a Kúria megállapította, a TV2 a kormány Magyarország jobban teljesít jelmondatú hirdetésének közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt, mivel a reklám alkalmas a Fidesz-KDNP népszerűsítésére.

"Ez már az NVB-nek is sok volt, döntésével véget vetett az antidemokratikus gyakorlatnak, ahhoz azonban sajnos nem volt elég bátorsága a testületnek, hogy bírságot is kivessen a TV2-re, pedig a kormányközeli csatorna nem először sértette meg a jogszabályt" - írta Szigetvári Viktor, aki Braun Róbert szocialista politikussal és Molnár Csabával, a Demokratikus Koalíció alelnökével fordult a választási bizottsághoz, kérve a TV2 megbírságolását.

Az Együtt-PM szövetség társelnöke szerint az okozott politikai kárt már nem lehet megtéríteni a kormányváltást akaró polgároknak és pártoknak, de a további jogsértéseknek elejét lehet venni.

Szigetvári Viktor erre hivatkozva a kormányváltó szövetség nevében felszólított minden érintett médiumot, hogy ne várják meg az egyedi kereseteket, tekintsék precedensértékűnek a mostani döntést, és állítsák le a kormány által megrendelt szpotok sugárzását.

Nem sugározhat rezsicsökkentős szpotot a TV2

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eltiltotta a TV2-t, illetve annak tulajdonosát attól a jogsértéstől, hogy továbbra is sugározza a kormány "Újra rezsicsökkentés" jelmondatú műsorszámát, szpotját. A testület csütörtöki ülésén 12:8 arányban meghozott döntésével ugyanakkor nem szabott ki bírságot a kereskedelmi televízió tulajdonosára, az MTM-SMS Zrt.-re.

A bírság kiszabását a kifogástevők és több bizottsági tag is azért tartották volna indokoltnak, mert a TV2 nem első alkalommal sértette meg a jogszabályt. A Kúria március 18-ai végzésében már egyszer azt állapította meg, hogy a TV2 a kormány "Magyarország jobban teljesít" jelmondatú, jelölőszervezeteket népszerűsítő műsorszáma közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt.

Az NVB-hez most több magánszemély fordult, kifogásukban idézték a Kúria korábbi döntését, amely szerint politikai reklámnak minősül - a megrendelő személyétől függetlenül - "valamely jelölőszervezet népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, (...) a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám".

A beadványozók kifogásukhoz csatolták a Fidesz és a KDNP két, közterületen megjelent, illetve internetes sajtótermékben közzétett politikai hirdetését, amelyek szerintük alátámasztják, hogy a rezsicsökkentés e két jelölőszervezet egyik fő kampánytémája, és azt saját eredményükként jelenítik meg a választók előtt.

Utaltak arra, hogy a kúriai döntés szerint politikai reklámnak minősül az a műsorszám, amely "a Fidesz-MPSZ és KDNP mint jelölőszervezetek (...) célját (rezsicsökkentés) népszerűsíti".

Az eltiltás ellenzői egyebek mellett azzal érveltek, hogy az NVB ülésén is levetített műsorszám társadalmi célú reklámnak minősül, ezért azzal nem sérthették meg a választási eljárási törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában