Makó és környéke

2012.01.06. 20:56

Pénz a számlák kiegyenlítésére

Csongrád megye - Kétféle pluszpénzforrást nyitott meg a múlt év végén a kormány az egészségügyi intézmények anyagi gondjainak rendezését segítve. A nagyjából 21 milliárd forintnyi összegből minden kórház és klinikai központ részesült, míg a 27 milliárdos keretből csak az adósságot görgetők. Megyebeli intézményeket kérdeztünk, mire lett elég a „gyorssegély".

Munkatársunktól

– A lejárt, kifizetetlen szállítói számlák kiegyenlítésére elég az az 59,7 millió forint, amelynek érkezéséről az év végi ünnepek idején kaptunk értesítést, de az összeg az intézmény bankszámlájára az új esztendő első napjaiban érkezett – mondta [namelink name="Baráth Lajos"]. A makói kórház főigazgatója a tulajdonosváltással együtt járó adminisztrációs változással magyarázta a néhány napos késedelmet. Az ide jutó összeg tiszta helyzetet teremtett: immár csak le nem járt fizetési határidejű számlák maradtak.

500 millió forintnál nagyobb összegű támogatást 5 intézmény kapott. Ám az e körbe tartozó 4 egyetemi klinikai központ közül ismét a szegedi kapta a legkisebb összeget: 830 millió forintot. Ezzel szemben – információink szerint – a fővárosi Semmelweis Egyetem és a debreceni klinikák 1-1 milliárd forintból, a pécsiek 870 millióból rendezhetik tartozásaikat. Rajtuk kívül a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet részesült kiemelt összegű, 500 millió forintnyi támogatásban. E körből a 2004 óta kincstári biztos által felügyelt pécsi egyetem azzal is kitűnik, hogy a vissza nem térítendő, a fennálló tartozások finanszírozására fordítható támogatási összegen felül is kapott pénzügyi gyorssegélyt.

– Eddig két részletben kaptuk meg a – 132 millió, majd 126 millió forintnyi – támogatást. Ez az összeg azonban 150–200 millió forinttal kevesebb, mint a lejárt határidejű adósságállományunk – közölte [namelink name="Várkonyi Katalin"]. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója hozzátette: a hiány lefaragása érdekében a múlt évben intézkedési tervet állítottak össze. Azóta új adósság nem keletkezett, és a régit sikerült csökkenteni. Így a működésük biztosítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!