Életstílus

2015.04.06. 19:56

Támad az allergia

A tavaszi virágzással ismét megindult az allergiaszezon, az erre érzékenyek már most szenvednek a pollenektől. Aki tünetmentes, jobban teszi, ha már most elkezdi szedni az allergia elleni készítményét, ezzel ugyanis csökkenthetők a későbbi tünetek.

Pavló Péter

Az elmúlt hetekben sokan tapasztalhattak szemviszketést, orrfolyást, torokkaparást. Nem csoda: a márciussal nemcsak a tavasz és a sok esetben 20 fok – az allergiaszezon is megkezdődött. Az utóbbi időben a mogyorófélékre érzékenyek szenvedhettek, de jelenleg is többféle növény pollenjei keringenek a levegőben.

A mogyoróvirágzás már lement

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb adatai alapján Csongrád megyében jelenleg a ciprusfélékre, a tiszafafélékre, valamint a nyárra érzékenyek kapkodhatnak a zsebkendő után, ezek pollenkoncentrációja ugyanis most magas a levegőben. A nyírre, mogyoróra, kőrisre és fűzre allergiások számára nyugodtabb lehet a hét, ezek ugyanis közepes intenzitással virágoznak, míg az éger normál, a gomba pedig alacsony pollenkoncentrációval van jelen a levegőben. De mit tehetünk, hogy a virágzás időszakában is elviselhetőbb legyen az élet?

Kerüljük a háziállatokat (is)

– A szakma azt javasolja, ha valaki gyógyszeresen szeretné kezelni magát, akkor az allergiaszezon előtt már 2-3 héttel kezdjen el antihisztamint szedni, de emellett kiváló megelőzés lehet, ha kalciumtablettát vagy kalciumos pezsgőtablettát fogyasztunk. Ez utóbbi persze nemcsak az allergia szempontjából lehet jó, a csontoknak és a fogaknak is jól jöhet az utánpótlás – mondja [namelink name="dr. Farkas Mária"] háziorvos.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock
Ha valaki éjszaka is szenved a pollentől, érdemes lehet egy vékony, bevizezet textíliát az arcra teríteni, ezzel ugyanis a pollenek jelentős része megszűrhető, így nyugodtabb lehet az alvás is. A szakember azt javasolja, lehetőleg ne akkor szellőztessünk, amikor nagyon erősen fúj a szél, azzal ugyanis a lakásban megrekedhet a pollen, és csak rosszabb lesz a helyzet, mint előtte. Emellett érdemes kerülni a háziállatokat is, a kutyák, macskák ugyanis a szőrükön vihetik be a polleneket, ami szintén allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyekből. A kritikus időszakban érdemes naponta ruhát váltani és hajat mosni, a kimosott ruhát pedig lehetőleg ne az erkélyre, teraszra teregessük.

Mielőbb menjünk szűrésre

– Érdemes már a szezon előtt elmenni egy allergiavizsgálatra, hogy minél pontosabban tudjuk, mivel szemben kell védekeznünk. A vény nélkül kapható gyógyszereket ma már nyugodtan szedhetjük, azok ugyanis ma már nem álmosítanak annyira, mint a korábbi készítmények, amiket volt, hogy nyugtatóként is használtak. Mielőtt azonban bármilyen gyógyszert bevennénk, feltétlenül olvassuk el a betegtájékoztatót, és szükség esetén a háziorvossal is konzultáljunk – hangsúlyozza dr. Farkas Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!