Érettségi

2014.05.14. 15:44

Földrajz érettségi 2014 feladatok, megoldások: a nagy megnevezések

Alföld, Kisalföld, megújuló energiaforrások, földrajzi övek, légkör. Tételsor van, két részben. Kész vagyunk vele!

Itt a tételsor! Megoldottuk a feladatokat!

Földrajz érettségi feladatok


















A magyar Alföldről és a Kisalföldről, az Északi-középhegységről és a megújuló energiaforrásokról, Olaszországról, Ausztriáról, Nagy-Britanniáról, a földrajzi övekről és az éghajlati területekről, valamint a légköri képződményekről volt feladat a rövidesen véget érő középszintű érettségin földrajzból.

Rövidesen jönnek a feladatlapok, és a megoldások!

Korábban írtuk
Idén is túlórázunk, és igyekszünk megoldani a csütörtök délutáni középszintű földrajz érettségi feladatokat. A vizsgák után itt közöljük a megoldást.

A tavalyi középszintű földrajz érettségin észak-amerikai tavakat és városokat, majd skandináv városokat és tengereket, illetve magyar alföldi városokat és vizeket kellett beazonosítani a vaktérképről.A második részben holdfázisokról, domborzatszámításról volt feladat. Táblázatos feladatzban levegő hőmérséklet mérési adatokat kellett számítani. Egy grafikon alapján a csapadékmennyiségből kiindulva földrajzi helyeket kellett magadni. Ezután pénzváltással és váropstípusokkal kapcsolatos kérdés jött, majd szomszéd országokkal közös kérdések következtek. A sort Afrika forrú égövének gazdaságföldrajzával kapcsolatos kérdés zárta.

A tavalyelőtti középszintű földrajz érettségi első, topográfiai részében a Dunántúl vaktérképén kellett hegységeket beazonosítani, majd Dél-Amerika vaktérképén országokat, városokat, az európai vaktérképen pedig hegységeket, tengereket kellett bejelölni.A második részben a földrajzi fokhálózattal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni, majd a Szudétákra vonatkozó kérdések következtek. Ezután folyókkal és duzzasztógátakkal kapcsolatos kérdések, majd a hegyen átkelő légtömeg fizikai állapotváltozásával kapcsolatos kérdések következtek. Az érettségin volt kvízkérdés, amely különböző éghajlatú területekre vonatkozott, ezután pedig egy nagyváros városöveinek képeit kellett beazonosítani. Egy igaz/hamis kérdéssorban földrajzi legekre kellett választ találni, majd egy-egy hazai nagyrégiót kellett kitalálni. Volt kérdés, amely a pénzvilághoz kötődött, ezt gazdaságföldrajzi kvíz követte, végül pedig a levegő szennyeződésével kapcsolatos feladatot kellett megoldani.

A földrajz írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, két feladatsort kell megoldani, az elérhető maximális pontszám 100.

Az emelt szintű földrajz írásbeli 240 perces, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg a feladatok között, a megoldások sorrendjét is maguk határozhatják meg. A feladatsorokban nagyjából azonos arányban jelennek meg a természetföldrajzi és a társadalomföldrajzi tartalmak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!