Szeged és környéke

2012.01.29. 21:43

Jó kezekben a gyermekorvosnál

Sándorfalva - Egy csokor virággal fejezte ki háláját Tuksa Ágnes gyermekorvosnak az egyik család: így búcsúztak, amikor lányuk 19 évesen a felnőttellátásba került. A doktornőt Jó kezekben sorozatunkban arról is kérdeztük, miért váltotta fel a klinikai gyógyítást a háziorvosi praxisra.

Újszászi Ilona

– Híres szegedi papucsosdinasztia a miénk. Orvos nem volt a családunkban. Szüleimet nagy büszkeséggel töltötte el, amikor általános iskolás koromban közöltem: gyermekorvos leszek. Summa cum laude diplomám átvételét édesapám már nem érhette meg – villantja föl a kezdeteket, életfordulóit [namelink name="Tuksa Ágnes"]. – A kisfiam még csak egyéves volt, amikor az újszegedi gyermekkórházba hívtak dolgozni. A szakma legjobbjaitól tanulhattam. Széleskörű felkészültséget, rutint szereztem: általános csecsemő, gyermek, diabetológiai, pulmonológiai, allergológiai osztályon dolgoztam, ultrahangvizsgálatokat végeztem, majd nephrológiai szakvizsgát is tettem. Hosszú töprengés után, több millió forintért vettem házi gyermekorvosi praxist a Csongrádi sugárúton, 2005-ben. Üzleti vállalkozásként már nem olyan jó a háziorvoslás, mint egy évtizede, de nincs okom panaszra, mert azt csinálom, amit szeretek.

Több mint 900 család gyerekének doktora Tuksa Ágnes csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, aki a vesebetegségek specialistája is. Fotó: Frank Yvette

Több mint 900 család gyerekének doktora Tuksa Ágnes csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, aki a vesebetegségek specialistája is.
Fotó: Frank Yvette

– Milyen a jó házi gyermekorvos? – kérdez vissza a doktornő. – Határozottságot, önálló döntési képességet igénylő, gyógyító-megelőző munka a gyermekorvosé. Eredményességéhez jó csapat kell: váltótárs kolléganőm, az asszisztensek, a védőnők együttes munkája alkotja a családokat segítő védőhálónkat. Ezt erősítik élő klinikai kapcsolataim: részt veszek a medikusok és rezidensek oktatásában, és mindig számíthatok volt egyetemi kollégáimmal a konzultációra, ha kis páciensem állapota úgy kívánja.

Várjuk a jelöléseket

Jó kezekben felhívásunkra várjuk olvasóink történeteit 6 kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó, ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó, munkahelyi közösség, az egészségügyben egyéb munkát végző.

– Türelmesen elmagyarázza, hogyan kúráljam otthon a gyereket – köhög, náthás, de láza nincs. Antibiotikumot csak akkor ír fel a doktornő, ha tényleg muszáj. Itt sosem kell túl sokat várakozni, mert telefonon kérhetek időpontot. Az orvosi szoba is barátságos – összegzi egy kisfiú anyukája, miért szeretik a doktornő rendeléseit. – Ügyesek, rutinosak a hozzám tartozó szülők: többségük tudja, meddig mehet el az otthoni kúrálásban, mikor kell orvosi segítség – dicséri az anyukákat, apukákat a mosolygós doktornő, aki kis páciensei bizalmát dicsérettel, ajándék matricákkal is erősíti.

A több mint 900 család gyerekét gyógyító, Szegeden és Sándorfalván is rendelő Tuksa Ágnes évente 6500–7000 pácienst lát el. A praxis kijelölt határain belül évek óta sokkal több gyerek válik nagykorúvá, mint ahány csecsemő születik. A betegek száma mégsem csökkent, mert a páciensek nagyobb része már körzeten kívüli, akik a gyógyító munka színvonalának jó híre miatt választják a doktornőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!