Ország-világ

2012.01.15. 08:16

Kazahsztánban megkezdődött a parlamenti választás, tét nélkül

Megkezdődött vasárnap Kazahsztánban az előre hozott parlamenti választás.

MTI

Megkezdődött vasárnap Kazahsztánban az előre hozott parlamenti választás: a szavazás eredményeképpen várhatóan egy hajszálnyit tágul a nép demokratikus képviselete a törvényhozás alsóházában, de az eddig egyeduralkodó párt jövőbeni sérthetetlen többségéhez sem férhet semmi kétség.

Közel tízezer szavazóhelyiségben adhatja le voksát az erre jogosult több mint kilencmillió polgár. A szavazást 819 külföldi megfigyelő, illetve 155 külföldi újságíró követi nyomon. A hatályos törvények az újságírókat ugyanolyan jogokkal ruházzák fel, mint a megfigyelőket. A választási részvétel várhatóan magas lesz, akárcsak a korábbi szavazásokkor.

Az országot húsz éve vezető Nurszultan Nazarbajev államfő pártja, a Nur Otan párt a 2007-es választáson a voksok 88,05 százalékát kapta, és bizonyosan ezúttal is elsöprő győzelmet arat. A legnagyobb befolyással bíró ellenzéki pártokat, amelyek jelentős kihívást jelenthettek volna a Nur Otannak, vagy kizárták a választásból vagy maguk adták fel a versenyt tehetetlenségükben. A voksolás legvalószínűbb második helyezettje az Ak Zsol nevű párt lesz, amely azonban nem húz ujjat a kormánnyal, elnöke ugyanis egykoron ugyancsak Nazarbajev pártharcosa volt.

Tavaly novemberben az államfő feloszlatta a parlament alsóházát, és előre hozott választásokat írt ki, kevés időt hagyva az ellenzéknek a felkészülésre.
A 2007-es alkotmánymódosítás értelmében az új kazah parlamentet már legalább két pártnak kell alkotnia. A választási törvény értelmében a második helyre befutó párt garantáltan legalább két képviselői mandátumot kap a 107 fős medzsliszben, még akkor is, ha nem éri el a hétszázalékos bejutási küszöböt.

Kazahsztánban a hatalmas olaj- és gázkészletek, illetve természeti kincsek tartják fenn a viszonylagos jólétet és nyugalmat, illetve eszközölnek támogatottságot az államfőnek és pártjának. A mostani választást azonban beárnyékolja az, hogy nyugati Zsanaozen városában december közepén, a kőolajipari munkások sztrájkja idején tömeges zavargások robbantak ki, s a rendőrök rálőttek a magasabb bért követelő munkásokra. A zavargásokban legalább 16 ember vesztette életét. A városban november óta rendkívüli állapot van érvényben, de a voksolást ott is lebonyolítják.

Címkék#választás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában