Egyperces

2014.05.22. 12:57

Lehitlerezte Putyint Károly herceg

Oroszország magyarázatot kér Londontól, miután nem cáfolt sajtóértesülések szerint a brit trónörökös Adolf Hitler egykori náci diktátoréhoz hasonlította Vlagyimir Putyin orosz elnök magatartását.

A brit külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy Oroszország londoni nagykövet-helyettese találkozót kért az ügyben a minisztérium illetékes államtitkárától, "tisztázandó" Károly walesi herceg kijelentését.

Ez az első diplomáciai reakció orosz részről. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője előzőleg azt mondta a BBC érdeklődésére, hogy Moszkva "egyelőre" nem kommentálja az ügyet.

Károly herceg londoni hivatala, a Clarence House is csak annyit közölt szóvivője útján, hogy "magánjellegű beszélgetésekhez" nem fűz kommentárt. A szóvivő csütörtökön hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a trónörökös magánbeszélgetések során nem kíván nyilvános politikai jellegű kijelentéseket tenni.

Károly herceg, II. Erzsébet királynő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója jelenleg Kanadában tesz hivatalos látogatást hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában.

A Daily Mail című konzervatív brit tömeglap szerdán számolt be arról, hogy a hercegi házaspár Halifax városában megtekintette a kanadai bevándorlási múzeumot, és itt bemutatták őket egy lengyel holokauszt-menekültnek, akinek gyermekként az utolsó pillanatban sikerült elmenekülnie néhány családtagjával együtt a német megszállók elől.

Marienne Ferguson vezette körbe Károlyt és Kamillát a múzeumban, és közben elmondta nekik menekülésük történetét, valamint azt is, hogy családtagjai közül többen már nem tudták időben elhagyni Lengyelországot, és koncentrációs táborban lelték halálukat.

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy Hitler miként hajtott uralma alá európai országokat, és a Daily Mail beszámolója szerint Károly herceg - nyilvánvaló utalással az ukrajnai fejleményekre - ekkor tette azt a megjegyzését, hogy "ez nem különbözik attól, amit Putyin jelenleg művel".

A kijelentés elhangzását Marienne Ferguson is megerősítette, de mások is hallották a brit lap forrásai szerint.

Károlyt már sok bírálat érte, amiért beavatkozik hazai államügyekbe - közismert, hogy időről időre kézzel írt levelekben fejti ki véleményét szívéhez közelálló kérdésekben a brit kormány tagjainak -, ám a nemzetközi politikai kérdések nyilvános kommentálása végképp tabunak számít a királyi család tagjai számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!