Szeged és környéke

2012.01.22. 21:20

Kiskapukat keresnek a kőrösys végzősök

Szeged - A felsőoktatási keretszámok csökkenése miatt számos kérdés merül fel a végzős középiskolások között. Az egyik leginkább érintett terület képviselőivel, 6 közgazdásznak készülő végzős szakközépiskolással beszélgettünk jövőjükről.

Horváth Attila

– Keressük a kiskapukat – mondja [namelink name="Gabona Attila"], a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézménye végzős diákja.

Neki és az országban több mint 100 ezer, érettségire készülő középiskolásnak hidegzuhanyként jött a hír a felvételi keretszámok csökkenéséről. Mint arról már beszámoltunk, az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számát drasztikusan csökkenti a kormány szeptembertől. A gazdaságtudomány területén 4900-ról 250-re csökken a férőhelyek száma, az SZTE-en nem maradt államilag támogatott hely.

Attila kiskapuja az, hogy olyan területen marad, ahol hangsúlyos a közgazdaságtan, de a szak nem a gazdasági képzéshez tartozik. Ezt a hónap elején döntötte el, egészen addig úgy tervezte, hogy a szegedi gazdaságtudományi karon próbálkozik, mert a Kőrösyben megszerette a közgazdasági szaktárgyakat.

Az idei felsőoktatási tájékoztatót akár a hajukra is kenhetik a diákok, annyit ér. Fotó: Schmidt Andrea

Az idei felsőoktatási tájékoztatót akár a hajukra is kenhetik a diákok, annyit ér.
Fotó: Schmidt Andrea

Mivel érdekli az informatika, változtatott: gazdasági informatika szakra adja be első helyen a jelentkezését. Ez a természettudomány képzési területéhez tartozik. Így marad esélye arra, hogy államilag finanszírozott képzésben tanulhat szeptembertől, mégis az érdeklődési területének megfelelő helyen.

Hiteltelenül

A megkérdezett diákok kijelentették: diákhitelt nem vesznek fel. Az új típusú kölcsön fedezné ugyan az önköltséges képzésüket, de azt mondják: ők arra nem jelentkeznek, nem akarják mínuszban kezdeni felnőtt életüket. Külföldi munkát pedig nem szívesen vállalnának, de ha nem tudnak elhelyezkedni itthon, akkor más kiskapu nem marad számukra, mint a határátkelőhely.

– Fokozatosan kellett volna bevezetni ezt a változtatást – mondja [namelink name="Varga Réka Julianna"], aki szintén felvételi előtt áll. Neki és a megkérdezett diáktársainak egybehangzó a véleménye arról, hogy egy efféle drasztikus változás kialakításához több évre lenne szükség.

A diákok azt mondják: a megjelent felsőoktatási tájékoztatóval nem mennek semmire, az ottani adatokat nem tudják hasznosítani. A határidő pedig sürget, a jelentkezést február 15-éig be kell küldeni.

– Várható volt, hogy a felvételi követelmények szigorodnak. Ezért olyan lehetőségeket teremtettünk tanulóinknak, amelyekkel egyrészt más szakirányba is eséllyel indulhatnak, másrészt többletpontokat szerezhetnek: újabb nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, emelt szintű érettségivel – magyarázza [namelink name="Tráserné Horváth Annamária"] tagintézmény-igazgató.

– Emellett megfigyelhető, hogy végzőseink egyre jobban érdeklődnek iskolánk szakképzései iránt, piacképes szakmát keresve.

Az érdeklődés a keretszámok csökkenésének hatására vélhetően még tovább nő. A pénzügyi-számviteli szak az egyik ilyen népszerű képzésük, mert ezzel a végzettséggel a tanulók könnyebben elhelyezkednek a munkaerőpiacon.

Az igazgatónő elmondja: attól függetlenül, ha valaki nem közgázra megy tovább tőlük, rendkívül hasznos tudásra tesz szert. A gazdaság, a pénzügyek ismerete nélkül ugyanis ma már alig lehet boldogulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!