Egyperces

2014.03.17. 21:41

Elhunyt a La Mancha lovagja musical Tony-díjas zeneszerzője

A 86 esztendős Mitch Leigh tüdőgyulladás és szélütés szövődményei következtében halt meg vasárnap New Yorkban.

MTI

Elhunyt [namelink name="Mitch Leigh"], a La Mancha lovagja című Broadway-musical Tony-díjas zeneszerzője.

A 86 esztendős művész tüdőgyulladás és szélütés szövődményei következtében halt meg vasárnap New Yorkban - közölte titkárnője, Lisa Maldonado.

Mitch Leigh dzsesszzenészként kezdte pályafutását, majd reklámdalok komponálásából élt, saját reklámprodukciós céget is létrehozott 1957-ben. A Broadway világába egy Bernard Shaw-darabhoz írt zenével került be. Pár évvel később 1965-ben A La Mancha lovagjával hatalmas sikert aratott. Az öt Tonyval, köztük a Leigh zenéjét elismerő díjjal jutalmazott musical több mint kétezer előadást ért meg a Broadwayn és tucatnyi nyelvre lefordították.


Később számos Broadway-darab producere volt, de egy sem közelítette meg a La Mancha lovagja sikerét. A musical szövegkönyvét Dale Wasserman írta, a dalokat pedig Joe Darion. A darab legnépszerűbb betétdala, a The Quest vagy ahogyan többen ismerik, a The Impossible Dream 1966-ban a Billboard toplistáját vezette és tucatnyi előadó vette fel repertoárjára Elvis Presleytől Frank Sinatrán át Plácido Domingóig.

A színpadi műből 1972-ben Peter O'Toole-lal és Sophia Lorennel készült film. A musicalt négyszer újították fel a Broadwayn, legutóbb 2003-ban Mary Elizabeth Mastrantonióval és Brian Stokes Mitchell-lel, de világszerte évente több százszor adják elő.

"Mitch páratlan ember volt, igazi példaképtípus. Rengeteget tanultam tőle. Eljárt a darab zenekari próbáira minden új városban. Gyakran előfordult, hogy a nyitányt ő vezényelte a premieren, és a trombitások izgultak, mert még sohasem látták őt vezényelni" - idézte fel emlékét Cherie Rosen, aki részt vett a két utolsó Broadway-felújításban, jelenleg pedig a darab országos turnéjának zenei felügyelője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!