Ország-világ

2013.01.18. 18:04

MSZP: hatékonyabban kell fellépni a gyűlöletbeszéd ellen

A hatalomnak egyértelműen ki kell mondania, hogy "a kirekesztés kultúráját" tűrni se lehet, nemhogy támogatni - mondták szocialista politikusok.

A szocialisták a gyűlöletbeszéd elleni hatékonyabb jogi fellépés feltételeinek megteremtésével, valamint az utcai gyűlöletkeltés tiltását szabályozó javaslatokkal is készülnek a tavaszi parlamenti ülésszakra.

[namelink name="Horváth Csaba"], az MSZP alelnöke, [namelink name="Lendvai Ildikó"] és [namelink name="Steiner Pál"] országgyűlési képviselők pénteken, a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján az MTI-nek küldött közleményükben azt írták: bár 68 évvel ezelőtt ezen a napon a fasiszta pusztítás a főváros jelentős részén véget ért, az áldozatok és hozzátartozóik sebeinek begyógyítása máig tartó, közös nemzeti felelősség.

Osztozunk a holokausztáldozatok fájdalmában, ám "az egyik legborzasztóbb nemzeti katasztrófánk miatt érzett szomorúság nem nyomhatja el a tragédiához vezető, egyszer már a történelem süllyesztőjébe került eszme egyre sebesebben felszínre törő hangját" - közölték.

A szocialista politikusok szerint a hatalomnak egyértelműen ki kell mondania, hogy "a kirekesztés kultúráját" tűrni se lehet, nemhogy támogatni.

Ezért helyeslik, hogy a kormány létrehozta a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottságot. Véleményük szerint azonban ezek a gesztusértékű tettek ma már nem elegendők, az utcákon vagy épp a lelátókon dúló indulatok megfékezése sokkal határozottabb intézkedéseket követel.

Az MSZP a többi között a gyűlöletbeszéd elleni hatékonyabb jogi fellépés feltételeinek megteremtésével, valamint az utcai gyűlöletkeltés törvényi tiltásának kereteit szabályozó javaslatokkal készül az Országgyűlés tavaszi ülésszakára - tudatták a szocialista párt képviselői.

Címkék#MSZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában