Ország-világ

2014.09.24. 14:38

Tömegsírt találtak Donyecknél

A sírhantok fölé egy táblára valaki azt írta: "A putyini hazugság miatt estek el".

Tömegsírt találtak Kelet-Ukrajnában a Donyeck melletti Nyizsnya Krinka falu lakói, s a sírhantok fölé egy táblára valaki azt írta: "A putyini hazugság miatt estek el" - adta hírül szerdán az ukrán média.

A beszámoló néhány órával azelőtt került fel az internetes hírportálokra, hogy az orosz külügyminisztérium közölte: háborús bűnként kezeli annak a Donyeck közelében talált tömegsírnak az ügyét, amelyben felkelők (oroszbarát szakadárok) feltehetően az ukrán fegyveres erők tagjai által megölt civilek holttestét találták.

Az ukrán jelentések szerint nem tudni egyelőre, hány ember holttestét rejtik a sírok, és Nyizsnya Krinka lakói azt sem tudták megmondani, ki állította a táblát. A falu lakói megmutatták a sírt az EBESZ megfigyelőinek.

Az esetről elsőként beszámoló TSZN ukrán televízió bemutatta hírműsorában az orosz nyelven írt sírtáblát, amelyen a fenti szöveg alatt négy név van felsorolva, születésük évével és haláluk dátumával. Eszerint valamennyien augusztus 27-én vesztették életüket. Az ötödik név helyett csak egy azonosítót tüntettek fel, és azt, hogy Oroszországból érkezett. Az UNIAN ukrán hírügynökség hozzáfűzte, hogy a falut korábban oroszbarát szeparatisták vették tűz alá.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője a Facebook-oldalán szerdán azt írta, hogy az ukrán-orosz határ közelében lévő, Donyeck megyei Szverdlovszknál halott orosz katonák holttesteire bukkantak egy nem működő bánya egyik mélyedésében.

Állítása szerint a Moszkva-barát szeparatisták oldalán harcoló orosz katonák dobták elesett társaikat a bányagödörbe. Arról azonban nem adott hírt, hogy ott hány holttestet találtak. Szverdlovszk abban a térségben található, amely a "terrorellenes" művelet kezdete óta a szakadárok ellenőrzése alatt áll.

Címkék#Ukrajna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában