Szeged és környéke

2014.10.27. 20:38

Ősbemutató az évadnyitó koncerten

Szeged - Gyüdi Sándor vezényletével ma 19.30-kor kezdődik a nagyszínházban a Filharmónia évadnyitó bérleti koncertje.

Munkatársunktól

A Vaszy-sorozat nyitó hangversenyén ősbemutatót is tartanak: az SZTE Zeneművészeti Kar dékánjának, Tóth Péternek a Szegedi Szimfonikus Zenekar felkérésére komponált műve, a Prospero is elhangzik. „Shakespeare Vihar című darabját sokan az életmű betetőzéseként értékelik.

Az egyedülálló mesejáték varázslatos szépsége, az emberi gyarlóság és megbocsátás drámájának pszichológiai, etikai, erkölcsi, vallási, ezoterikus vagy éppen titkos tanok szerinti értelmezése könyvtárnyi irodalmat, közel 50 operát és tucatnyi egyéb zeneművet, balettet és filmalkotást ihletett. Prospero című szimfonikus költeményem ehhez az óriási reflexió halmazhoz kívánja hozzátenni a saját gondolatait, érzéseit egy 21. századi zeneszerző szemszögéből.

A mintegy 12 perces kompozíció összesen alig három jellegzetes zenei témát használ. Ezek az anyagok időnként határozottan, máskor rejtve, vagy váratlanul bukkannak fel, épülnek egymásra vagy kontraszttálnak.

A lassú első szakaszt gyors scherzo követi, ezután egy lassú mozgású kánon következik, ami beletorkollik a gyors zárószakaszba" – fogalmaz új darabjáról [namelink name="Tóth Péter"]. Az esten elhangzik még Mendelssohn Szentivánéji álom nyitánya, valamint Szecsődi Ferenc hegedűművész előadásában e-moll hegedűversenye, továbbá [namelink name="Orbán György"] Szerenádja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!