Kultúra

2014.02.07. 17:04

Leemelték helyükről a Végvári vitézeket - galéria

Restaurálni viszik az egri Dobó tér szobrait.

Pénteken megkezdték az egri Dobó téren álló Végvári vitézek című szoborcsoport leemelését. A három, egyenként 3,5-4 tonnás elemből álló kompozíciót Erdőkertesre szállítják majd restaurátorműhelybe - tudatta Schütz Zoltán restaurátor.

Tájékoztatása szerint első lépésként elbontották Kisfaludi Strobl Zsigmond 1967-ben felállított alkotásának talapzatát borító, egyenként egytonnás mészkőlapokat, majd - a rögzítő csapok szétvágása után - megkezdték a szobrok leemelését. A restaurátor közölte, hogy a műhelybe szállítás után megtisztítják, kijavítják és újrapatinázzák a szobrot.

Restaurálni viszik az egri Dobó tér szobrait. Fotó: MTI (galéria)



Ugyanez vár a Dobó tér másik szoborcsoportjára, Stróbl Alajos 1907-ben felállított, a várvédő Dobó Istvánnak emléket állító kompozícióra is. A mintegy 5 tonnás alkotást várhatóan a jövő héten szállítják el.

Az egri történelmi belváros 5,4 milliárdos, várhatóan ősz végén záruló rehabilitációs programjának részét képező szoborrestaurálás mintegy két hónapot vesz igénybe. A tervek szerint azonban csak június 15-én szállítják vissza a szobrokat, amikor a belvárosi rehabilitációs munkák ezt már lehetővé teszik.

Az Egri Városfejlesztési Kft.-től kapott tájékoztatás szerint Dobó István szobra az eredeti helyére kerül vissza, míg a Végvári vitézek-szoborkompozíciót a Dobó tér szomszédságában, a rehabilitációs fejlesztés keretében megnyíló új téren, a Végvári vitézek téren állítják fel.

A két szobor felújítása közel 35 millió forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!