Szeged és környéke

2014.04.04. 13:02

Nem ad már többet kölcsön az ügyvéd

Szentes, Szeged – Vádat emeltek egy engedély nélküli pénzkölcsönzéssel foglalkozó szentesi ügyvéd ellen.

Delmagyar.hu

Vádat emelt az ügyészség egy szentesi ügyvéd ellen, aki a szükséges engedély nélkül kölcsönzött pénzt magánszemélyeknek, esetenként akár havi 10 százalékos kamatot is kérve – tájékoztatta Csongrád Megyei Ügyészség szóvivője pénteken az MTI-t. [namelink name="Szanka Ferenc"] közölte: a vád szerint az ügyvéd 2008 és 2010 között öt embernek – egyeseknek többször is – adott kölcsön 300 ezer és 2 millió forint közötti összeget, előfordult, hogy havi 10 százalékos kamatot kikötve. A vádlott bizonyos esetekben az adósoktól közjegyző előtt tett tartozáselismerő nyilatkozatot is kért, ezekben hitelként már a kamatokkal növelt összeg szerepelt. Amennyiben az érintettek nem tudtak fizetni, előfordult, hogy a tartozáselismerő nyilatkozat birtokában végrehajtási eljárást indított, valamint polgári pert kezdeményezett.

Egyes érintetteknek a vádlott úgy adott kölcsönt, hogy megkereste ismerősét, és a közvetítésével nyújtotta a kölcsönt – közölte az ügyész. A vádlott az üzletszerű kölcsönnyújtáshoz, illetve a hitelközvetítéshez nem rendelkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével – tudatta a szóvivő.

Az ügyészség a vádlottat jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint kérte, hogy tiltsák el foglalkozásának gyakorlásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!