Makó és környéke

2012.01.04. 20:24

50 perces dokumentumfilm Magyarcsanádról

Magyarcsanád - A napokban mutatták be Magyarcsanádon – egyelőre zárt körű vetítésen, meghívott vendégeknek – azt az 50 perces dokumentumfilmet, amelyet a faluról forgatott Kisfaludy András rendező. Az alkotást várhatóan a Hír Tv tűzi műsorra a közeljövőben.

Szabó Imre

A jövő holnapra halasztva – ez a címe annak a dokumentumfilmnek, amelyet a közelmúltban Magyarcsanádon forgatott [namelink name="Kisfaludy András"]. A többek között rockzenei témájú alkotásairól ismert rendező nyáron dolgozott az 1500 lelkes faluban. Lapunknak elmondta: kétesztendőnyi témakeresés és hosszabb előkészítő munka után 3 és fél napot töltött a községben, hogy megtalálja azokat a riportalanyokat, akik plasztikus képet tudnak adni a falu múltjáról és jelenéről, Farkas János alpolgármester volt a segítségére. Ő adott otthont a premiernek számító magyarcsanádi vetítésnek is: a filmet a Baluda vendégházban láthatták az érdeklődők.

A Balázs Béla-díjas rendezőnek nincs személyes kötődése Magyarcsanádhoz. Azt találta benne különlegesnek, ami miatt Európa-szerte kuriózumnak számít: négy felekezetnek van temploma, és magyarok, románok, szerbek, cigányok élnek együtt. Ám a film nem csupán erről szól, képet ad a mindennapi gondokról is. Nemcsak egyszerű magyarcsanádi lakosok szólalnak meg a képsorokon, de többek között Bekán Aurél román ortodox pópa és [namelink name="Farkas Jánosné"], aki közel négy éven át irányította a falut, valamint az innen elszármazott történész, [namelink name="Marjanucz László"] is.

Kisfaludy András. Fotó: DM/DV

Kisfaludy András.
Fotó: DM/DV

A dokumentumfilm nem véletlenül kapta A Jövő holnapra halasztva címet. Aki megnézi, rádöbbenhet: Magyarcsanád sorsa a rendszerváltás időszakától, amely sokak számára a munkanélküliséget és a gazdasági bizonytalanságot is elhozta, kevés reménnyel kecsegtet. Az alkotást várhatóan idén műsorra tűzi a Hír Tv dokumentumfilmeket bemutató sorozata, a Vetítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!