Sport

2014.04.03. 12:48

Birkózó Eb: Ligeti kikapott a negyeddöntőben

A tavaly világbajnoki és Eb-bronzérmes Barka Emese villámgyors győzelemmel mutatkozott be csütörtökön.

MTI

Ligeti simán kikapott a negyeddöntőben

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel meglepően simán, technikai tussal kikapott orosz riválisától a negyeddöntőben, így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet a finnországi birkózó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

Az Eb ezüst- és bronzérmes szombathelyi nehézsúlyú a macedón Boban Danov magabiztos legyőzésével kezdte szereplését, ám Alan Anatoljevics Kugaljov ellen nem tudta megismételni korábbi teljesítményét.

A mérkőzés nagyon egyoldalúan alakult. Az orosz gyorsan leültette és szőnyegen kívülre tette a magyart, aki láthatóan megzavarodott egy kicsit. A 3-0-s hátrányban Ligeti meggondolatlanul birkózott, amit Kugaljov kíméletlenül kihasznált, s még az első szakaszban eldobta őt (7-0), majd a pihenő után gyorsan eldöntötte a meccs kimenetelét: kevesebb mint négy perc alatt 11-1-es technikai tussal diadalmaskodott.

"Ez nagyon gyenge volt, nagyon. Az a baj, hogy ha valami a meccs elején nem úgy alakul, ahogy kellene, akkor elkezd összevissza csapkodni. Most már minden az oroszon múlik" - bosszankodott Gulyás István szövetségi kapitány, utalva arra, hogy Ligeti csak akkor kerülhet vigaszágra, ha Kugaljov döntőbe jut.

Barka villámgyőzelemmel kezdett

A tavaly világbajnoki és Eb-bronzérmes Barka Emese villámgyors győzelemmel mutatkozott be csütörtökön a Vantaában zajló birkózó Európa-bajnokságon.

A szerdai sorsolás után Wöller Ákos női szakágvezető elégedett volt Barka ágával, mint mondta, innen mindenképpen el kell jutnia az éremmérkőzésig.
Az első akadályt a fehérorosz Zalina Szidakova jelentette a magyar birkózó számára, akinek nem okozott különösebb gondot riválisa. Az első másodpercek fogáskeresése után Barka szépen nyúlt be ellenfele bal válla alá, s gyönyörű csípődobással 4-0-ra vezetett, majd még ebből az akcióból egy újabb csípődobás és újabb négy pont következett (8-0). Ezek után látszott, hogy a magyar birkózó minél hamarabb le szeretné zárni a találkozót: 1 perc 20 másodpercnél harmadszorra is bemutatta ugyanezt az akciót, a 12-0-s előny pedig technikai tus győzelmet ért számára.

Barka Emese a négy közé jutásért a francia Aureliet Basset ellen lép majd szőnyegre.

Ligeti győzött, Nagy kikapott

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel győzött, míg a 74 kilósok között induló Nagy Mihály kikapott első meccsén, a nyolcaddöntőben a Vantaaban zajló birkózó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

Az Eb-n ezüst- és bronzéremmel rendelkező szombathelyi nehézsúlyú a macedón Boban Danovval vívta nyitómeccsét, amelyen ő és Gulyás István szövetségi kapitány is győzelmet várt. A mérkőzés nem is okozott csalódást, Ligeti uralta a találkozót, riválisa végig feltűnően passzív volt. Az első három percben egy intést követően került 1-0-s előnybe a magyar, majd miután a szakasz hajrájában őt is figyelmeztette a bíró, gyönyörűen összefogta Danovot, a hátára döntötte, így már 5-0-re vezetett. A folytatásban a 24 éves birkózó nem adott ki magából a szükségesnél többet, és végül 6-0-s sikerrel jutott a nyolc közé, ahol az orosz Alan Anatoljevics Kugaljov lesz az ellenfele.

A közvetlenül Ligeti előtt birkózó 21 éves Nagy már 15 másodperc elteltével komoly, 4-0-s hátrányba került az ukrán Oleh Bilocerkivszkivel szemben, aki villámgyorsan kikapta a lábát, majd megpörgette őt. A fiatal magyar a folytatásban sem tudott átütő lenni, riválisa szépen védte támadásait, és még a szünet előtt egyszer mögé is került. A 6-0-s eredmény nem ígért jót a folytatásra, és a meccs nem is ment végig, mivel 4:45 percnél Bilocerkivszki elérte a technikai tushoz szükséges különbséget (12-1). Nagy már csak a vigaszági szereplésben bízhat, ehhez az kell, hogy legyőzője fináléba jusson.
A nap harmadik magyarja, a tavaly világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes Barka Emese (55 kg) a fehérorosz Zalina Szidakova ellen lép szőnyegre a nyolcaddöntőben.

Címkék#birkózás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!