Helyi gazdaság

2013.01.27. 20:38

Gyászos napok a Fekete Sas utcában - 9 üzlet zárt be

Szeged - A Fekete Sas utcában 9 bezárt üzletet számoltunk össze. Nem mindenki adja fel könnyen, a legrégebben egy kulcsmásoló üzemel, immár 63 éve.

Horváth Attila

– A hanyatlás 30 éve kezdődött, amikor egyirányúvá tették az utcát – mondja [namelink name="Rubinfalvi Sándor"]. A 64 éves férfit – ahogy annak idején édesapját is – mindenki ismeri a városban, kulcsmásoló üzletük 1950 óta működik. Rubinfalvi Sándor sok bolt sorsát követte. – Ilyen rossz körülményeket még nem tapasztaltam soha. Ha egy százméteres sugarú kört veszünk, már több mint tíz üzlet zárva.

Gyászos napok a Fekete Sasban - 9 üzlet zárt be. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Mi csak az utcai üzleteket vizsgáltuk, összesen kilenc bérleti joga eladó. – Nagyon magasak a bérleti díjak, én 60 ezer forintot fizetek havonta 26 négyzetméterért. Az IKV nem fogja olcsóbban adni, az övé itt minden üzlethelyiség. A bérleteztetés a vállalkozó halála – mondja. Az egyik mellette lévő üzlet 3 éve áll üresen, a másik utoljára kávézóként üzemelt. Rubinfalvi úr szerint körülbelül 6 profilja volt már az épületnek. Például kárpitosként, kolbászosként és cipőboltként is üzemelt.

– Az én üzletem majdnem 150 négyzetméter, nem tudom fizetni a bérleti díjat, ilyen egyszerű – mondja egy saját és boltja nevének elhallgatását kérő kereskedő. Az üzlet bérleti jogát is árulja, amit megvásárolt az IKV-től. Hogy mennyiért, azt sem mondja meg, nem akarja, hogy tudják, ő nyilatkozott. – Ki tud ebben a savanyú világban bármit is kitalálni? Az embereknek nincs ötletük, nem tudnak semmi újat kitalálni – mondja a lakatosszakmai végzettséggel rendelkező kulcsos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában