Ország-világ

2014.04.02. 17:14

Három pokolgép robbant fel egy kairói egyetem előtt

A merényletsorozatban legkevesebb két ember életét vesztette, s heten megsebesültek.

Három pokolgép robbant fel szerdán a Kairói Egyetem mérnöki kara előtt az egyiptomi fővárosban; az épület előtt járőröző rendvédelmi erők elleni merényletsorozatban legkevesebb két ember életét vesztette, s heten megsebesültek - adta hírül az állami televízió.

Biztonsági források szerint először két, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe néhány másodperc eltéréssel. A két halálos áldozat egyike el-Gíza tartomány biztonsági erőinek a parancsnoka, Tárek al-Margávi dandártábornok. Kairó elővárosa, ahol az egyetem található, el-Gíza tartomány részét képzi. A megsebesült négy civil és három rendőrtiszt között volt Margávi helyettese is.

Két órával később ugyanott egy harmadik detonáció történt. Ezúttal egy fa tövében elhelyezett pokolgép robbant rendőrök és újságírók egy csoportja között. Egyelőre nincs hír áldozatokról, az AFP francia hírügynökségi tudósítója azonban arról számolt be, hogy a robbanást követően számtalan embert látott a földön feküdni.

Az ország egyik legrégibb egyetemén az utóbbi hetekben szinte mindennaposak a tüntetések az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta hatalmon lévő átmeneti kormány és az azt támogató biztonsági erők ellen. A szerdai támadássorozat - amelynek elkövetői eddig nem ismertek - az épület elé vezényelt biztonságiak ellen irányult. Biztonsági források szerint az áldozatok száma növekedhet, mivel a sebesültek válságos állapotban vannak.

A Murszi mögött álló, időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériséget támogató ellenzék és a biztonsági erők közt rendszeresek az összecsapások, amelyek tavaly nyár óta több mint ezer halálos áldozatot követeltek. A legvéresebb összeütközések egyike augusztusban, az egyetem melletti an-Nahda téren történt, amikor a rendvédelmi erők feloszlatták demonstrálók egy táborát. Az akció két helyszínen zajlott, s több száz ember halálát okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában