Helyi gazdaság

2014.05.31. 14:22

A német modell szerint fejlesztik a magyar szakképzési rendszert

A projektbe azok a szakképzésben részt vevő, végzős tanulók kapcsolódhatnak be, akik olyan területen tanulnak, amely a német ipar magyar beszállítói tevékenységéhez kötődik.

MTI

Tizennyolc német és magyar szakképesítés összehasonlítását, programfejlesztést, komplex tanári felkészítő programot követően pilot képzés keretében félezer diák tanulhat a német duális szakképzési modell szerint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közös projektjében.

Az NMH és a BKIK közös, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2015. június 30-ig tartó programban 16 szakmában részesülnek európai uniós duális képzésben az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-alföldi, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban tanulók.

A projektbe azok a szakképzésben részt vevő, végzős tanulók kapcsolódhatnak be, akik olyan területen tanulnak, amely a német ipar magyar beszállítói tevékenységéhez kötődik. A diákok a német duális modell módszertana alapján tanulhatnak, kiegészítő vizsgát tehetnek, és idegen szaknyelvi felkészítésben is részt vehetnek.

Az NMH tájékoztatása szerint a projekt tervezett összköltsége mintegy 1,2 milliárd forint, amely teljes egészében uniós támogatás.

A duális képzésben tanulók szakmai, elméleti ismereteiket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig a gazdálkodó szervezeteknél, költségvetési szerveknél zajlik. Ezzel a képzési formával a tanulók verseny- és piacképes, a munkaerő-piaci igényekhez igazodó, modern szaktudást és biztos munkahelyet szerezhetnek, a cégek pedig biztosíthatják szakember-utánpótlásukat.

Az oktatáson túl a projekt keretében 18 szakmában hasonlítják majd össze a szakemberek a magyar és a Duna Régió menti EU-tagállamok duális szakképzési struktúráját, annak érdekében, hogy egységesítsék a hazai és uniós vizsgakövetelményeket és vizsgáztatási eljárásokat. A cél, hogy a megszerzett bizonyítványokat és szaktudást a tagállamok kölcsönösen elismerjék, valamint, hogy a gazdaságfejlesztés szempontjából jelentős szakmacsoportok tekintetében a Duna Régióhoz tartozó országok szakképzési intézményeivel, kamaráival, gazdasági társaságaival erősödjön az együttműködés - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában