Ország-világ

2014.12.25. 07:20

Nincs eredmény a minszki béketárgyalásokon

A tavasz óta folyó fegyveres konfliktus halálos áldozatainak a száma már meghaladta a 4700 főt.

Minszkben nehéz béketárgyalások voltak szerdán, és anélkül értek véget, hogy a felek kitűzték volna egy újabb találkozó időpontját - közölték az ukrajnai válságban Oroszországra támaszkodó felkelők.

A nap folyamán öt órán át tárgyaltak zárt ajtók mögött a fehérorosz fővárosban Ukrajna, Oroszország, a felkelők és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői a nehézfegyverek hátravonásáról, a hadifoglyok cseréjéről és a humanitárius segítség feltételeiről. A felek utólag sajtótájékoztatót nem rendeztek. A donyecki felkelőket képviselő Gyenyisz Pusilin csak annyit mondott, hogy "a részletek felfedése nem lenne korrekt a következő találkozó előtt", de hogy ez mikor lesz, azt nem közölte.

Csaknem négy hónap után ez volt az első ilyen tárgyalás. Korábban a felek azt tervezték, hogy előrelépés esetén pénteken újabb fordulót tartanak. A tavasz óta folyó fegyveres konfliktus halálos áldozatainak a száma már meghaladta a 4700 főt.

A tanácskozáson az EBESZ-küldöttségét Heidi Tagliavini, a szervezet ukrajnai különmegbízottja, Ukrajnát Leonyid Kucsma volt elnök, Oroszországot Mihail Zurabov kijevi nagykövet, a felkelőket Gyenyisz Pusilin, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" és Vlagyiszlav Gyejnego, a "luhanszki népköztársaság" küldötte képviselte.
Az ukrán belbiztonsági szolgálat 225 ember kicserélésének szándékáról adott hírt a felkelők fogságában lévő 630-690 emberért, akik között katonák és civilek is vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában